След вчерашния щорм в Бургас няма сериозно пострадали хора. Но материалните щети са големи. Затова кметът Димитър Николов обяви частично бедствено положение и мобилизира всички налични ресурси за бързо справяне със ситуацията, съобщиха от Община Бургас.

През изминалото денонощие в дежурната стая на Общината са постъпили над 500 сигнала. За паднали дървета и клони – 359. За пострадали автомобили – 121. За електрически аварии – 50. За повредени билбордове – 2.

Разпределено по райони, сигналите са постъпили така:

ЦАУ "Възраждане", паднали дървета – 34, автомобили – 14, ел. аварии – 8.

ЦАУ „Изгрев“, дървета – 58, автомобили – 27, ел. аварии – 12, билбордове – 1.

ЦАУ "Приморие", дървета – 74, автомобили – 36, ел. аварии – 7.

ЦАУ "Освобождение ", дървета – 44, автомобили – 27, ел. аварии – 7, билбордове – 1.

ЦАУ "Зора", дървета – 39, автомобили – 15, ел. аварии – 6.

ЦАУ "Долно Езерово", дървета – 10, автомобили – 2, ел. аварии – 10.

Днес все още частично без електричество остават селата Изворище, Брястовец, Драганово, Димчево, както и кварталите „Черно море“ и „Сарафово“. Част от уличното осветление на „Меден рудник“ не работи.

Някои родители са сформирали доброволни екипи, за да разчистват пострадалите от бурята детски градини и училища.

Възстановяването на града продължава без почивка.

Същевременно над 30 екипа на Електроразпределение Юг продължават работа по  възстановяване на електрозахранването за засегнатите райони.

Захранването за Поморие и кв. „Сарафово“, отпаднало поради авария в подстанция „Хоризонт“ на ЕСО, е възстановено по временни схеми. Затова от EVN предупреждават, че са възможни смущения в захранването и преразпределение на товари при завишение на потреблението, за да се предотврати ново цялостно отпадане на захранването за двете населени места.

С оглед на обявения от НИМХ за днес жълт и оранжев предупредителен код за силен вятър, дружеството е в готовност за реакция по места с хора и техника.

Представители на Електроразпределение Юг са в непрекъснат контакт с ЕСО, Министерство на енергетиката (МЕ) и местните власти. В дружеството вече функционира Кризисен щаб за координация на възстановителните дейности по места.