Сериозна опасност от безводие застрашава средецките села в Странджа планина. За това алармира инж. Гошо Атанасов, който е новото лице в предстоящите кметски избори за община Средец.

Той дава пример със село Драчево, където местните жители са писали писма до кмета на общината с искане да бъдат възстановени селските чешми. Хората са направили списък, план и конкретни предложения, но кметът Иван Жабов дори не си е направил труда да им готвори. „Причината е злобно отношене на най-ниско ниво, тъй като Жабов е от ГЕРБ, а кметът на село Драчево е избран от БСП и години наред проблемите на населеното място са игнорирани, все едно хората там не съществуват“, разказва инж. Гошо Атанасов след среща с местните.

Според него най-трагичното е, че още има населени места в община Средец, които нямат изграден водопровод и течаща вода, и веднага дава пример със село Пънчево и село Синьо камене, в което още има водоноска в центъра на селото. В друго голямо село в община Средец, село Момина църква, местните хора сами са си

изградили водопровода като са прихванали различни каптажи. Инвестирали са средства, труд, проекти, дарили са частни земи, за да бъде изградено трасето на водопровода, всичко сами, кой с каквото може. Сега вода има, но количеството не е достатъчно да водоснабди всички къщи и броят на хората, живеещи в Момина църква, в последните години расте. „Всички тези хора плащат данъци на община Средец, а администрацията и кметът Иван Жабов нехаят за водоснабдяването“, категоричен е инж. Гошо Атанасов. Особено голям е страхът сега, когато има авария в пречиствателните съоръжения на ВиК на язовир „Ясна поляна“, към който е включена и община Средец.  Държавата приоритетно ще насочи водоснабдяването към курортните населени места по Южното Черноморие и има голяма опасност това да стане за сметка на хората в Странджа планина. „Това са основните страхове на всички живеещи в община Средец, страх от безводие и имат основание“, категоричен е инж. Гошо Атанасов. Според него водоснабдяването трябва да бъде основна грижа на всеки кмет!