Две основни теми белязаха световните новини през изминаващата 2019 г. Едната е за Брекзит, другата – за климатичните промени, водещи като последствие до природни бедствия в различни части на планетата.

Ще излезе ли Великобритания от Европейския съюз и кога? Това беше главният въпрос, който си задаваха и в Обединеното кралство, и в останалите държави на Стария континент през цялата година.

Брекзит беше отлаган няколко пъти – от 30 юни, че на 31 октомври и в крайна сметка остана за 31 януари 2020 г. Основната борба беше дали британците ще напуснат ЕС със или без сделка. Всичко това не мина без катаклизми в правителството, довели до оставката на Тереза Мей, нови избори, спечелени от Борис Джонсън, който обеща да доведе Брекзит докрай.

Датата 31 януари 2020 г. за Брекзит беше определена като топ приоритет на британското правителство и от кралица Елизабет Втора.

„След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики“, каза британската кралица в тронното си слово в края на годината.

Темата за Брекзит роди и куриозни новини. Така например ръководителят на една от най-големите британска вериги пъбове реши да намали цената на бирата в своите заведения, за да илюстрира ползите, които според него трябва да се очакват от Брекзит.

Докато Европа се занимаваше с напускането на ЕС от UK, климатичните промени на земята изобщо не се вълнуваха от това и започнаха да стават все по-осезаеми дори и за скептиците, които само допреди година-две не вярваха много в тях. Големият въпрос е дали те се дължат на човешката дейност, или са просто земен цикъл, който се повтаря и сега отново му е дошло времето.

Според учени основен виновник за климатичните промени е човекът и светът има 12 години, за да избегне катастрофа. От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че никой не знае точната причина за промените в климата. Според него те могат да се дължат и на „глобалните процеси във Вселената“.

Така или иначе депутатите в Европейския парламент обявиха „извънредно положение“ за климата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че човечеството трябва да избира между надеждата за по-добър свят или капитулацията. Думите му дойдоха при откриването на международната конференция за климата КОП25 в Мадрид, която имаше за цел да се убедят държавите да ускорят мерките за по-бързо съкращаване на емисиите парникови газове. От там излязоха противоречиви новини – от една страна, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са постигнали споразумение по политиката на ЕС за климата. От друга – генсекът на ООН заяви, че е разочарован от резултата на конференцията, тъй като преговарящите отложиха за догодина ключовото решение как да регулират световния пазар за въглеродни емисии. 

Докато политиците умуват, природните катаклизми настъпват все по-отчетливо. За начало го отнесе симпатичен гризач, който стана първият животински вид, изчезнал заради климатичните промени.

Над 400 температурни рекорда бяха регистрирани това лято в северното полукълбо. Тази година беше регистриран и първият ден в историята, в който не падна нито капка дъжд в цяла Австралия. Езеро в Гренландия изчезна за часове, а Венеция беше наводнена след безпрецедентното за последните 53 години покачване на нивото на водата във Венецианската лагуна. И всички тези събития бяха само малка част от бедствията, които се случиха през 2019 г. по света. Какво ще се става в бъдеще – предстои да видим.

В световните новини си проби широк път и една светска новина – раждането на първото дете на Мегън Маркъл и принц Хари. След превърналото се в сапунен сериал дълго очакване малкият Арчи се появи на бял свят на 6 май. Сагата продължи и след това, като светските хроникьори продължиха да следват всяка стъпка на родителите и тяхното бебе.

В света на спорта внимание заслужи фактът, че Лионел Меси спечели шеста „Златна топка“ за най-добър футболист, задминавайки основния си съперник Кристиано Роналдо, който има пет такива отличия. Английският Ливърпул пък покори Шампионската лига по футбол, а впоследствие стана и световен клубен шампион.