Ръководителят на една от най-големите британска вериги пъбове - "Уедърспун" (Wetherspoon), реши да намали цената на бирата в своите заведения, за да илюстрира ползите, които според него трябва да се очакват от Брекзит, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Това е поредната гръмка комуникационна акция на основателя на веригата Тим Мартин, който е страстен поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС за разлика от повечето ръководители на компании във Великобритания.

"Уедърспун" обявява в комюнике, че от днес намалява с 20 пенса (22 евроцента) традиционната халба бира ейл "Ръдълс" (ale Ruddles), много популярна сред британците, като цената ѝ в повечето от 900-те пъба на веригата вече ще бъде 1.69 лири (1.88 евро).

Така Тим Мартин възнамерява да покаже положителните ефекти, които трябва да се очакват от Брекзит, който според него ще направи отново страната господар на търговската ѝ политика.

Той припомня, че Европейският съюз в качеството си на митнически съюз облага внасяните стоки от страни извън ЕС. Като член на евросъюза Великобритания е длъжна да събира тези мита и след това да ги дава на Брюксел.

Ръководителят на "Уедърспун" обаче не споменава последиците от Брекзит без споразумение за търговските отношения с ЕС, които биха могли да се изразят във въвеждане на мита и контрол по границите за стоки от Стария континент.

През 2018 година Тим Мартин престана да предлага шампанско в заведенията си, за да даде предимство на напитки, произведени в Обединеното кралство и извън ЕС.

През декември той дори обиколи страната с луксозен бус, за да убеждава клиентите си да не се боят от Брекзит без споразумение.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: jdwetherspoon.com