Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви днес на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той, цитиран на сайта на московския официоз "Росийская газета".

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Снимка: Ройтерс