Втори човек от групата на Петър Низамов – Перата, участвал в задържането на мигранти, е бил разпознат и установен.

Това съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Мъжът обаче ще бъде само свидетел, срещу него няма да се повдигат обвинения. „Той е дошъл малко по-късно, не се е държал агресивно, дори е дал вода на мъжете“, обясни прокурорът.

От показанията на афганистанците става ясно, че само трима от групата, която ги е задържала са били агресивни. Те заплашвали мъжете с ножове и пистолет и ги претърсили за ценни вещи. „Ако бяха открили пари или вещи и ги бяха взели, сега вече щяхме да говорим за въоръжен грабеж“, уточни още Любомир Петров. Тримата афганистанци, задържани на 10 април вече също са с повдигнати обвинения. Те ще бъдат съдени за нелегално преминаване на границата.

Мъжете били част от по-голяма група, от 25 човека. Заради трудния терен, тримата изостанали и попаднали на Низамов и приятелите му. Делото срещу Петър Низамов ще бъде поставено под специален надзор, обясни още апелативният прокурор.

Водеща обаче остава Районната прокуратура в Малко Търново, тъй като инцидентът се е случил в район от нейната юрисдикция. Междувременно в момента в Районният съд в Малко Търново тече мярката за неотклонение на Перата.

Пред сградата са се събрали приятели на Петър Низамов, който настояват за неговото освобождение. Най-вероятно магистратите ще обявят дали Перата остава за постоянно в ареста в ранния следобед.