Бургаският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд в града за допускане на екстрадиция на украинския гражданин Олексий Левин в родината му. Мъжът се издирва в Украйна с оглед наказателното му преследване по обвинение за тежко престъпление против личността – заливане с киселина на жена, довело до нейната смърт.

Днес Левин обжалва решението на Окръжния съд за екстрадицията му. Той е категоричен, че не иска да бъде предаден на властите в Украйна. Твърди, че ако това се случи, ще бъде вкаран в секретен затвор, където спрямо него ще бъдат приложени силови методи. Левин е готов да съдейства на украинските разследващи на престъплението, но от България.

Според неговия служебен защитник адв. Пламен Мавров решението за екстрадиция на украинеца на Бургаския окръжен съд е неправилно и незаконосъобразно, защото молбата за предаване била от некомпетентен орган – Главната прокуратура на Украйна. Такъв орган там вече не съществувал и не било ясно кой е неговият правоприемник. БОС не е изследвал правилно законността на искащия орган. Поради това трябва да се откаже екстрадицията на Левин в Украйна, смята адвокатът.

От своя страна апелативната прокуратура не прие аргументите на Мавров. Според държавното обвинение молбата за екстрадиция е направена от компетентен орган и решението на Окръжния съд е правилно. Дадени са били и достатъчно гаранции, че Левин ще може да се ползва от всички човешки права и че ще му се търси отговорност само за престъплението, за което се иска неговото екстрадиране.

В кайна сметка Апелативният съд прие мотивите на прокуратурата и разреши екстрадиция на украинеца. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Олексий Левин е търсен в Украйна за съучастие в умишлено причиняване, с цел сплашване, на тежка телесна повреда спрямо Катерина Хандзюк – изпълнителен директор на Изпълнителния комитет на Общинския съвет в град Херсон. Жената е изгорена с киселина на 31 юли 2018 г., а вследствие на изгарянията върху 40 % от тялото ѝ тя е починала на 4 ноември същата година.