Бургаският окръжен съд допусна екстрадиция на украинския гражданин Олексий Левин и постанови той да бъде предаден на компетентните власти в родината си. Мъжът се издирва в Украйна с оглед наказателното му преследване по обвинение за тежко престъпление против личността. Делото по екстрадиция спрямо него се разгледа в БОС, тъй като той е задържан в Бургас.

По време на съдебното заседание Левин и неговият български адвокат направиха всичко възможно поне да забавят екстрадицията. Сред изтъкнатите аргументи бяха лошите условия в месата за лишаване от свобода в Украйна. Самият Олексий беше категоричен, че не иска да се завръща в родината си. Той изтъкна, е ако бъде екстрадиран в Украйна, там ще бъде вкаран в секретен затвор, където спрямо него ще бъдат приложени силови методи.

Левин изрази пълна готовност да съдейства на украинските разследващи от България. Дори каза, че е съгласен да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже невинността си по повдигнатите  му обвинения.  

От своя страна прокурорът по делото Георги Чинев заяви, че няма основания за отлагане на екстрадицията или за временна такава. По този начин той контрира адвоката на Левин, който първоначално поиска отлагане на делото, а после и отказ за екстрадиране на украинеца.

Съдия Катя Георгиева отхвърли като неоснователни аргументите на защитата. Тя отбеляза, че Левин още не е осъден и не се знае дали ще лежи в затвора, за да се търсят отговори отсега какви са условията за лишените от свобода там.  

Олексий Левин е търсен в Украйна за съучастие в умишлено причиняване, с цел сплашване, на тежка телесна повреда спрямо Катерина Хандзюк – изпълнителен директор на Изпълнителния комитет на Общинския съвет в град Херсон. Жената е изгорена с киселина на 31 юли 2018 г., а вследствие на изгарянията върху 40 % от тялото ѝ тя е починала на 4 ноември същата година.

Гореописаното деяние, за което се издирва Олексий Левин, съответства по българския Наказателен кодекс на причиняване на смърт по непредпазливост, за което наказанието е затвор от 3 до 12 години. Но може да се квалифицира и като убийство, за което се предвиждат от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Въпреки че самият Левин твърди, че в родината му го гонят по политически причини, престъплението, за което се преследва, не се смята за политическо и не е военно такова.

„Няма основания и доказателства да се приеме, че лицето ще бъде подложено в Украйна на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание, или че не са гарантирани правата му, свързани с провеждането на наказателно преследване съгласно изискванията на международното право“, казва в мотивите за решението си Бургаският окръжен съд. В България срещу Олексий Левин няма данни да е било водено и прекратено наказателно производство и няма постановена влязла в сила присъда, подлежаща на изпълнение.

Украинецът все пак има малка надежда да не бъде предаден на родината си, тъй като решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок пред въззивна инстанция.