Мъж, обвинен в организирането на фатално нападение със сярна киселина срещу активистка от Херсон през юли 2018 г., е задържан в Бургас. Това съобщиха на брифинг в столицата говорителят на главния прокурор Сийка Милева, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски.

Арестът е извършен на 24 януари по искане за екстрадиция на украински гражданин от властите в собствената му страна.

„След установяване на лицето, от страна на ВКП бе постановено зъдържането му до 72 часа, като на мен в качестото ми на окръжен прокурор на Бургас бе указано изготвянето и внасянето на вземането на марка „Временно задържане“, което беше изпълнено и вече Окръжен съд Бургас е сезиран с искането за вземане на мярката. Изрично искам да подчертая, че съм мотивирал необходимостта това да стане в максимално допустимия от закона за екстрадиция и европейска заповед срок, а именно 40 дни. Едновременно с това с постанових и забрана укринският гражданин да напуска пределите на България“, заяви Чинев на брифинга.

По-рано филиалът на „Хюман райтс“ в Украйна, цитиран от БНТ, съобщи, че в петък вечерта е задържан Олексий Москаленко (Левин). Това е станало по време на операция с участието на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, така и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Той е бил арестуван за убийството на Катерина Хандзюк, но преди повече от година е избягал от ареста.

33-годишната Хандзюк е била помощник на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с жестоката си критика срещу корупцията. Тя е нападната пред входа на жилищния си блок на 31 юли 2018 г., като нападателят хвърлил литър киселина, използвана в автомобилни акумулатори. Хандзюк е получила изгаряния на почти 40 % от тялото си, направени са ѝ 11 операции, но впоследствие е починала.

Петима мъже са осъдени и хвърлени в затвора за участие в нападението, но според Виктор Хандзюк, баща на Катерина, всичките присъди са прекалено малки за извършеното деяние.

Виктор Хандзюк и граждански активисти последователно споменават две имена на заподозрени за участие в извършването на престъплението. И двамата мъже - Андрий Хордеев, бивш шеф на Херсонската областна администрация и заместникът му Йевхен Ришчик, по времето на престъплението са били свързани с партията Блок на Петро Порошенко.

Снимка: Novini.bg