Бургаският окръжен съд наложи наказание от 18 години „лишаване от свобода“ спрямо Динко Вълчев, който уби 47-годишния айтоския животновъд Бехчет Исмаил. Престъплението е извършено на 20 март 2015 г. в животновъден комплекс, находящ се в местността Перчемлията, в землището на бургаското село Изворище, съобщиха от прокуратурата. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален „строг“ режим в затвор.

По време на разследването е установено, че на посачената дата между Динко и Бехчет възникнал конфликт, породен от неуредени финансови взаимоотношения. Айтозлията поискал от Вълчев (който отглеждал животни) да му даде овце, а в замяна той щял да изплати негов дълг пред трето лице.

Динко обаче отказал, след което двамата започнали да си отправят обидни думи. Постепенно започнали да се дърпат за дрехите. В един момент Бехчет паднал на колене, а опонентът му взел метална тръба и нанесъл удари с нея по главата на съперника си. 

Вълчев се уверил, че пострадалият не дава признаци на живот, защото не помръдвал. Опитал се да вдигне трупа на животновъда, но не успял, тъй като последният бил много тежък. Именно това била причината, поради която той вързал краката му с въже за един от личните си  автомобили. По този начин трупът на пострадалия бил издърпан до огнище, което се намирало на няколко десетки метра от местопризшествието.

Убиецът, целейки да осуети намирането на тялото на жертвата и по този начин да заличи следите от престъплението и доказването на авторството си в него, нахвърлил автомобилни гуми и други отпадъци върху трупа. След това запалил огън, който горял през цялата нощ.

В следобедните часове на 20 март Вълчев започнал да реже купето и шасито на управлявания от пострадалия автомобил с ъглошлайф. Преди това преместил въпросното МПС вътре в животновъдния комплекс (къшлата), зад кошарата с животните. Приключил с рязането на колата около 03.00 ч. – 04.00 ч. призори на 21 март. Тогава той струпал ламарините на возилото на едно място, като от автомобила останали само двигателят, ходовата част и седалките.

В резултат на високата температура, на който бил подложен, от трупа на пострадалия били останали само черепът, гръклянът и торсът. Впоследствие остатъците от тялото на убития, ведно с автомобилните гуми и пепел от огнището, били натоварени върху закаченото на автомобила на Динко Вълчев ремарке. С него те били транспортирани и по-късно изхвърлени на временно сметище, находящо се в североизточния край на кв. „Банево“, в посока кариера за добив на инертни материали, ситуирана в края на ул. „Здравец“ на упоменатия квартал.

След като се върнал, убиецът закачил с въже предницата и двигателя на колата на пострадалия на своя личен автомобил. По този начин частите от МПС-то на Бехчет били преместени до една от отдалечените, неизползвани постройки на територията на животновъдния комплекс. Там Динко разкачил двигателя от ходовата част, като последната, заедно с нарязаното купе, седалките и други части на автомобила, струпал на същото огнище, в което по-рано бил изгорен трупът на пострадалия Бехчет Исмаил, след което запалил и тях.

Местопроизшествието и убиецът са били установени на 27 юни 2015 г. Обвинителната теза е доказана благодарение на заключението на уникална по своя род експертиза, назначена по досъдебното производство и извършена от австрийски учени в Съдебно-генетичната лаборатория при Института по съдебна медицина към Медицинския университет в град Инсбрук, която е доказала ДНК на пострадалия по много малкото отрити обгорели костици от неговото тяло.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.