Бургаският окръжен съд остави в ареста 45-годишният Динко Вълчев, който е основен заподозрян за убийството на айтоския животновъд Бехчет Ахмед.

Динко е задържан на 27 юни. Първоначално той е привлечен само като свидетел. При първите си показания твърди, че фаталният удар в главата на Бехчет бил нанесен от Райно Иванов, с когото Динко гледал овце край Изворище. Час по-късно обаче Динко променя показанията си и вече твърди, че той е физическият убиец на Бехчет.

Това стана ясно от пледоарията на неговия адвокат Красимир Кацарски. Райно също давал противоречиви показания, смята защитникът на Динко. Адвокат Кацерски е убеден, че ако разследващите първо са разпитали неговия клиент, сега в съдебната зала като обвиняем е щял да бъде основният свидетел на обвинението – Райно Иванов.

Със сигурност физическият убиец на Бехчет Ахмед е един, но след смъртта му, следите от престъплението заедно са заличавали Динко и Райно. Двамата изгорили трупа на жертвата и разфасовали автомобила му. От материалите по делото става ясно, че нарязването на колата е отнело едно денонощие на Динко.

Пред съда той поиска да бъде пуснат на свобода, защото е инвалид и трябва да се грижи за животните си. Тепърва трябва да се установява точният механизъм на убийството. Работата на разследващите се затруднява, защото в двора на Динко до момента са открити шепа обгорели кости.

Назначена е ДНК експертиза, която категорично трябва да установи дали те са на Бехчет Ахмед. Психиатрична експертиза пък ще трябва да установи точното състояние на обвиняемия Динко Вълчев. Въпреки, че в Банево и Изворище се коментира, че той е с психично заболяване, до момента не е освидетелстван.

Най-вероятно и защитата на Динко ще се завърти около психичното му здраве. Според събраните до момента доказателства, Бехчет е убит на 20 март, а два месеца по-късно Динко Вълчев зарови тялото на починалата си майка в двора на къщата им. Според адвокат Кацарски подобни действия говорели за проблем, който психиатрите ще трябва да анализират.