Усмивката на всеки човек е важна не само за самия него, но кара останалите също да се усмихват. За да разтворим обаче широко устни, трябва да имаме и хубави зъби. Много голяма част от пациентите идват с различни болки и оплаквания при своя лекуващ стоматолог.

В практиката на всеки ежедневно се появяват различни случаи и самите медици се затрудняват с поставянето на точна диагноза, тъй като произходът на болката при голяма част от пациентите е неясен.

Съществува обаче едно изследване, което трайно облекчава работата на лекарите и  съответно по-бързото лечение на пациентите.

В здравната рубрика на Грамофона нюз поканихме бургаския стоматолог д-р Светлин Караджов, който с подробности ще разясни за бургазлии що е то 3D диагностика в денталната практика.

Д-р Караджов обясни, че изследването дава триизмерна информация за състоянието не само на зъбите, но и на околните тъкани, давайки му възможност да види детайлите и да постави правилната и навременна диагноза.

Накратко казано 3D диагностиката има редица предимства пред стандартната или панорамна снимки на зъбите.

Важно е да се отбележи, че този тип диагностика първо показва патологичните изменения в съвсем ранен стадий. На второ място чрез изследването може да се установят какви са причините, довели до неуспеха на проведено вече лечение на даден зъб.

Д-р Караджов отбелязва, че най-важното предимство на 3D технологията позволява да бъдат взети навременни и точни мерки, за да бъдат запазени зъбите на пациентите.

Най-новият дигитален 3D ортопантомограф се намира в XDEnt - кабинет за рентгенова диагностика в Бургас на адрес: ж-к „Зорница”, бл. 58, ет.2, кабинет 22. За професионален съвет и лечение, може да се обърнете директно към екипа на телефон 0884/ 606 622.

В какви други приложения намира място 3D технологията, може да прочетете в следващия материал по темата.