„Проблемите в българското здравеопазване не са в болниците, нито в министерството. Основата на проблемите е във всички нас, които искаме да живеем в една голяма илюзия. Тя е създадена не от населението на републиката, а от политиците, които се предлагат по време на изборите по най-различни начини”. Така коментира пред журналисти собственикът на УМБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих проблемите в здравеопазването и закриването на редица болници в страната. Бившият народен представител поясни, че вече не е в активната политика и може малко по-свободно да говори по здравните теми. Според него по време на избори, политиците развиват тези без ясна визия и това е за сметка на хората.

„Кой е този, който плаща сметката? Те са само едни-работещите в системата. Те се разкъсват между техните семейства, работните им места, пациентите и между чужбина, където им предлагат много по-добри условия. Трябва един път завинаги да излезем от тази илюзия”, категоричен е Семир Абумелих. Той е на мнение, че няма смело политическо задание накъде да вървим.

 „Политикът, който се явява на избори с какви очи да отиде при избирателя и да му каже: Абе хора,  дойде време касата да е стълбът, който да държи здравеопазването, но да има и застрахователи. Ако вземаш по-висока заплата,  правиш си застраховка и отиваш да се лекуваш  където си искаш. Абе хора, трябва да имаме десетина болници в страната, където всичко да е безплатно. Можеш да чакаш, но всичко ще ти е без пари. Тези приказки на политиците не са лесни да ги казват. Не си мислете, че не видях в Народното наистина качествени и умни хора, които ги знаят, но проблемът е , че самите те се явяват на избори”, обясни още бившият депутат.

Той отбеляза, че вече има няколко доктрини в Европа, които уреждат по един или друг начин здравеопазването в страните си. Най-успешната в момента била в Холандия. Там не били допускани политици на ключови места за вземане на решения, свързани в здравеопазването.