Почти всеки от нас е имал както високо, така и ниско кръвно налягане. Чувствали сме се замаяни и зле. Днес за читателите на Грамофона нюз повече разяснения за ниското кръвно налягане и съвети ще даде един от най-изтъкнатите бургаски кардиолози д-р Величка Недева.

Д-р Недева, защо на някои хора им пада кръвното налягане?

- За ниско се приема кръвно под 90 на 60. То се случва на много млади и високи жени, които не се хранят правилно, нервни са и са наследствено обременени. В други случаи ниско кръвно имат хора, които страдат от различни заболявания - хипотиреоидизъм, заболяване на надбъбречните жлези, хипофизата, диабетна полиневропатия, сърдечно-съдови, инфекциозни, медикаментозни и неврогенни заболявания.

При някои възрастни хора, които са били с високо кръвно, а след това го свалят до 120/80, може да им бъде ниско.  Ниското кръвно се получава и при висока температура или когато кръвоносните съдове се разширят в горещо време.

Кои са симптомите при ниското кръвно?

- То може да е остро и хронично. Най-честите симптоми при острото са замаяност, отпадналост, световъртеж, гадене, понякога припадък, замъгляване на зрението, главоболие, ниска кръвна захар. При хроничното състояние почти няма оплаквания-понякога се появява  само отпадналост.

Кои храни трябва да се консумират при хора с ниско кръвно налягане?

- По-солените и е добре да поемат много течности. Самата вода като вода не повишава ниското кръвно налягане, защото я изхвърляме по някакъв начин от организма, но е много полезно да се пие вода.

Добре е да се приема айран със сол, кока кола, а солта се разрешава, за да задържи водата в организма. Много добре действа вино от магданоз, чай от глог, а при остро падане на кръвното е хубаво да се правят студени бани на ръцете и краката. Добро влияние на организма оказват вана с розмарин или вана с лавандула.

Как най-лесно да го избегнем?

- Трябва да се намали нервнопсихическото напрежение, да се правят повече разходки на чист въздух, спорт, правилно хранене, 8-часов сън, да не се допуска работа на открито при много горещо време без да се пие вода, трябва да се обръща сериозно внимание на използването на лекарстава за високо кръвно, с цел човек да не се предозира.

А опасно ли е ниското кръвно?

- Опасно е когато е в резултат на тежки заболявания– при остър инфаркт, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения на сърцето, сепсис, инфекции. Тогава трябва да се вземат спешни мерки и на първо място да се посети кардиолог, който да направи обстоен преглед на пациента.

Има ли нещо противопоказно за ниско кръвно, с което хората не се съобразяват?

- Цигарите са вредни за ниското кръвно. Отделно лекарствата за ниското кръвно налягане трябва много внимателно да се използват. Важно е да се внимава човек да не се обезводни, да не се разширят кръвоносните съдове и кръвното да спадне още повече.

А какво се прави в случай, когато двете граници се доближат?

- Когато горната граница е висока, а долната прекалено ниска, трябва да се отиде на лекар, за да се види сърцето. Разликата се получава при сърдечен порок. Изравняването на границите може да се контролира когато човек легне, за да отпочива и пие солен разтвор.

Какво ви прави впечатление в дългогодишната практика - кои пациенти са повече, тези с високо или с ниско кръвно налягане?

- Ниското кръвно е най-вече при младите момичета и момчета, които не спортуват и имат заседнал начин на живот. При възрастните хора се наблюдава повече високото кръвно, а като цяло тези с високо са доста повече от тези с ниско.

Ако искате да посетите д-р Недева за професионален преглед и консултация, може да го направите в кабинета й в Бургас. Д-р Недева разполага с един от най-добрите апарати за разкриване на сърдечни заболявания. Кардиологът работи с НЗОК.

Кабинетът на д-р Величка Недева се намира в гр. Бургас, кв. „Зорница”, бл. 58, ет. 1, точно срещу централния вход на Медицински център „Зорница”.

За запазване на час: 0888/509 168