Д-р Величка Недева е поредният гост в здравната рубрика на информационен сайт Грамофона нюз. Специалистът кардиология, ревматология и вътрешни болести е един от най-изтъкнатите кардиолози в Бургас и практикува в сферата на здравеопазването близо 40 години.

Разговаряме за едно от най-опасните кардиологични заболявания перикардитът. Интервю на Грамофона нюз с д-р Величка Недева.

Д-р Недева, какво заболяване е перикардитът?

-  Сърцето се намира в гръдната кухина и за да е отделено от другите органи, е обвито в торбичка - перикард. Между сърцето и торбичката има течност, която е 25, 30 до 100 милилитра. Тя предотвратява триенето при работата на сърцето, за да може то спокойно да се свива и разпуска. При определени заболявания тази обвивка се възпалява. Тя задебелява или се получава по-голямо количество течност. Тази течност може да бъде бистра, кървава, гнойна, а при туберколозата-казиозна.

Кои са причините за появата на сърдечното заболяване?

-  На първо място това са инфекциозните заболявания. След тях са автоимунните заболявания, като ревматоиден артрит, радиация при онкоболни пациенти, онкоболни с метастази, а в миналото най-честата причина за появата на перикардита е била туберколозата. Заболяването може да се появи и след травма или инфаркт.

Кои са симптомите при перикардита?

-  Перикардитът може да бъде остър и хроничен. При острия за кратко време обвивката се възпалява и се натрупва течност. Ако тя не се излекува, може да стане много голяма, да се получи тампонада на сърцето, то да се притисне и не може хубаво да си върши функцията.

Хронично е когато обвивката стане твърда и пак се възпрепятства работата на сърцето. В някои от случаите лечението е оперативно, за да се спаси сърцето.

Острият перикардит се получава след вируси, инфекции, бактерии, пневмонии. Пациентите получават втрисане, вдигат температура, имат отпадналост, а най-характерният симптом е болка зад гръдната кост. Тази болка е силна и тя се засилва в легнало положение, а се облекчава в право. Задължително при такава болка трябва да се търси специалист кардиолог. Когато няма установена причина, перикардитът е идиопатичен.

Как се поставя диагнозата?

-  Основната диагноза се поставя с ехокардиография. Извършвам изследването за моите пациенти посредством апарата ехокардиограф. Освен перикардит, той открива и други сърдечни заболявания.

Кои възрасти засяга заболяването?

-  Заболяването има сезонен характер. През зимата повечето инфекции са преминали, без да са дали много поражения. Те идват доста често през пролетта и есента. Перикардит се появява не само при възрастните хора, но и при много млади пациенти.  

А как влияе народната медицина на заболяването?

-  Влияе до толкова, че да се повишат защитните сили на организма и имунитета. Заболяването може да се резорбира самостоятелно, както и чрез медикаменти, но процесът е много бавен. Ако перикардитът е получен заради инфекция, лечението му става  с антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, а при тежки случаи и с кортикостероиди.

Д-р Недева, какво ще посъветвате читателите на Грамофона нюз?

-  Всяка инфекция на горните дихателни пътища трябва да се лекува своевременно и да не се прави самолечение. Моля, не разчитайте само на препаратите с парацетамол. Вземайте мерки за потушаване на инфекцията, която може да доведе до перикардит.

Ако искате да посетите д-р Недева за професионален преглед и консултация, може да го направите в кабинета й в Бургас. Д-р Недева разполага с един от най-добрите апарати за разкриване на сърдечни заболявания. Кардиологът работи с НЗОК.

Кабинетът на д-р Величка Недева се намира в гр. Бургас, кв. „Зорница”, бл. 58, ет. 1, точно срещу централния вход на Медицински център „Зорница”.

За запазване на час: 0888/509 168