Възпалението на ушите е проблем, който не трябва да се подценява. Специалистите отбелязват, че при грипната вълна тази година отитите са били едно от често срещаните усложнения.

„Ако се получи подобно състояние, веднага трябва да се отиде на лекар. Дали ще е личният, или тесен специалист, но това е състояние, което трябва да се наблюдава от специалист“, категиричен е отоневрологът д-р Татяна Михова. Тя уточнява, че при острото възпаление на уши в лечението задължително се включва и прием на антибиотик.

„При тежките отити няма как да се мине само с капки. Ако състоянието на пациента не се подобрява, ако шумът и заглъхването в ушите продължават, трябва да се направи и аудиограма, която ще установи до колко е намален слухът на пациента“, обясни още д-р Михова.

Въпреки че е тежко заболяване, хванат навреме отитът е лечим, а слухът се възстановява напълно. Много пациенти се интересуват и от лечението в барокамера. Тя е особено подходяща при остри състояния като грипния отит. Когато слуховата травма е прясна, барокамерата действа изключително добре, допълни д-р Михова.

Ако състоянието е хронично или пациентът е с вродено намаление на слуха, барокамерата не винаги постига желания ефект. Паралелно с медикаментозното лечение на отит се изписват и витамини. Възпалението на ушите е заболяване, което се лекува бавно, предупреждава д-р Михова. При острите отити лечението може да продължи до 2 месеца, а при хроничните състояния да надхвърли и половин година.

Шум в ушите, заглъхване и загуба на слуха обаче могат да се предизвикат не само от възпаление. Много професии са застрашени от слухови травми. Често подобни състояния се наблюдават и след на вид безобидни забавления. Колкото и да ни е странно, но високият звук в дискотеките също може да увреди слуха.

Често се случва при гърмежи на пиратки, хората които се намират в близост също да получат слухова травма. Каквато и да е причината обаче, навременната лекарска помощ е най-важната, допълни още бургаският отоневролог д-р Татяна Михова.

Кабинетът на д-р Татяна Михова се намира в гр. Бургас, ĸв. „Зopницa”, бл. 57, вx. A, ĸaб. 3

Телефон за връзка: 0884/317849