Само 190 души от Каблешково са ваксинирани срещу Хепатит А. Заради бум на инфекциозното заболяване, здравната инспекция в Бургас и Община Поморие започнаха превантивна кампания. Тя обаче не се е увенчала с особен успех.

„Кметът Иван Алексиев закупи 500 ваксини, реагира много бързо и адекватно. Обявихме три дни, в които хората можеха да се имунизират. Това е по желание, ние няма как да ги принудим“, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Пазделов.

Оказало се, че само жителите на ромската махала са пожелали да бъдат ваксинирани срещу Хепатит А. „Нито един от Инициативния комитет не е дошъл, нищо че постоянно питаха какво правим за тях“, обясни д-р Паздеров.

Той уточни, че при необходимост може да се направи и втора кампания. Според него заболяването започва да отшумява, но все още има случаи на новозаболели. През миналата седмица три деца от детската градина в Каблешково са заболели от Хепатит А. Там персоналът е имунизиран, помещенията се дезинфекцирани.

Инкубационният период на болестта обаче е 45 дни и е напълно възможно човек да се разболее ако е бил заразен, въпреки ваксината. В този случай заболяването ще протече по-леко от обичайното, обясниха медици.

От здравната инспекция са категорични, че причината за повишеният брой болни не е лошото качество на водата в Каблешково. Във външните чешми на града бяха изолирани колиформи.

Те обаче причиняват стомашно-чревни неразположения, а не жълтеница. След като стана ясно, че има отклонения в показателите на водата, външните чешми бяха запечатани.

Хепатит А се нарича болестта на мръсните ръце. Смята се, че добрата хигиена може да намали силно рисковете от зараза. За разлика от други инфекциозни болести, този хепатит не се предава лесно по въздушно-капков път.

Самият вирус пък лесно се унищожава с дезинфектанти. Най-податливи към него са децата и младите хора до 20 години. Смята се, че след 30-та си година човек създава по-устойчив имунитет към Хепатит А.

 

Снимка: Edna.bg