Близо 500 души от Каблешково ще бъдат ваксинирани срещу Хепатит А, съобщи за Gramofona.com директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

От месец март до сега са регистрирани 21 случая на заболяването, като само в последните 2 седмици заболелите са 12. „Не можем да говорим за епидемичен взрив. Това е болестта на мръсните ръце, която се предава контактно-битово“, обясни д-р Паздеров.

Първите случаи са били регистрирани в детската градина. Направени са изследвания на всички деца и възрастни, никой не се е заразил. Въпреки това детската градина е била дезинфекцирана. Дезинфекцирани са и домовете на всички болни, уточни още директорът на РЗИ. Взети са проби и от чешмите в Каблешково. Установено е, че има превишаване на нивата на коли форми и тази вода не е годна за пиене.

Д-р Паздеров е категоричен обаче, че заразата не е тръгнала от водата. „Ако източникът бяха чешмите, то тогава целият град щеше да е пламнал. Категорично водата не е причина за повишения брой на заболели от Хепатит А“, допълни медикът.

Той уточни, че утре ще се срещне и с кмета на община Поморие, за да се закупи по-голямо количество ваксини. Ще бъдат имунизирани хората, които живеят около заразените. Семействата на болните обаче няма да се ваксинират.

„На всички тях е взета кръв за изследване. Нещата са под контрол. Смятам, че с масовото имунизиране ще спрем разпространението“, коментира още д- Георги Паздеров.