Бургаският волейболен клуб „Дея спорт“ спечели втора победа на родна земя в европейските турнири. Момчетата на треньора Венцислав Симеонов биха с 3:1 швейцарския „Лозана“ в първия мач от 1/16-финалите на „Чалъндж къп“. Припомняме, че в предишния кръг бургазлии победиха и отстраниха шесткратния испански шампион „Гуагуас“ от Лас Палмас.

Първият гейм започна с по-добра игра на гостите, които водеха почти през цялото време с 2-3 точки разлика. Накрая обаче „Дея“ обърна нещата и спечели частта с 27:25.

Вторият гейм бургазлии се развихриха и направо отнесоха швейцарците с 13 точки разлика - 25:12.

Неясно защо в третата част от мача нещата поеха в обратната посока и гостите бяха водещите. Те я взеха с 19:25.

Четвъртият гейм тръгна точка за точка. Равностойността се запази докъм средата на частта, когато бургазлии наложиха волята си и спечелиха с 25:17 за крайното 3:1 гейма.

За „Дея спорт“ най-резултатен беше Николай Учиков със 17 точки, а Валентин Братоев добави 16.

Залата „Младост“ отново беше пълна с публика. Този път кметът го нямаше, но присъстваха други популярни лица като Димитър Димитров-Херо и бившият зам.-кмет и шеф на футболния „Черноморец“ Костадин Марков.

Дали „Дея“ ще продължи в следващата фаза на евротурнира, ще стане ясно след реванша на швейцарска земя, който е на 16 ноември. Спечеленият гейм от гостите им дава надежда, че могат да обърнат нещата в своя полза – на „Лозана“ им трябва чиста победа с 3:0. При 3:1 в тяхна полза ще се играе „златен гейм“, който ще определи крайния победител. На бургазлии им предстои труден, но не и невъзможен реванш.

Преди това „Дея спорт“ ще играе дерби с другия боргаски представител във вътрешния шампионат – „Нефтохимик 2010“. Мачът е тази неделя в зала „Младост“.