18 години по-късно: Сагата за разстрела на Мастара продължава

01.06.2020 , 11:48 | Автор : Женя Петкова

Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на Пламен Дишков. Днес състав на Бургаския окръжен съд обяви за невинни Дишков и Тодор Неделчев. Двамата са подсъдими за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара. Близо 18 години след показния разстрел делото все още няма изгледи да приключи. Това е шестият съдебен състав, който го гледа. Този път сагата продължи 4 години само на първа инстанция. Тепърва обаче делото ще трябва да се гледа от Апелативния съд и евентуално от Върховния касационен.

Съдът отхвърли обвиненията срещу Дишков и Неделчев заради липсата на доказателства. Синът и вдовицата на Димитър Стаматов най-вероятно повече няма да правят опити да разберат истината и да получат справедливост. По-рано днес техният адвокат коментира, че семейството на убития бизнесмен е морално изтощено от съдебната сага, която се точи от 2002 година.

Прокуратурата сама поиска оправдателна присъда за Тодор Неделчев, който беше обвинен, че е помагат на физическия извършител Бойко Стоянов. Мотивът на държавното обвинение е, че Неделчев вече е лежал в затвора, а освен това е бил основен свидетел по делото. Пламен Дишков благодари на съда за обективността.

Димитър Стаматов-Мастара беше разстрелян на 21 ноември 2002 год. Бизнесменът беше убит, докато проверява строежа на свой хотел. Той беше улучен с един изстрел в сърцето. Малко след екзекуцията Пламен Дишков-Кела напусна България и беше 10 години в неизвестност. Той беше задържан в Португалия през 2012 год. Властите в Лисабон го върнаха няколко месеца по-късно, за да излежи обявената задочно 20-годишна присъда за разстрела на Димитър Стаматов. ВКС обаче върна делото на първа инстанция и така съдебната сага за показния разстрел започна отначало.

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

11.07

20o - 27o
12.07

17o - 28o
13.07

17o - 23o
14.07

14o - 24o