Въвеждането на здравен паспорт за туристите е някаква гаранция, но дали е достатъчна – едва ли. Така изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров коментира в интервю за Грамофона Нюз една от евентуалните спасителни мерки за предстоящия туристически сезон. Предложението е на гръцкия министър на туризма за въвеждане на здравен паспорт за туристите, които посещават южната ни съседка това лято. Не е ясно дали ще бъде прието за България.

„В непрестанна комуникация съм с хотелиерите и други представители на бизнеса в Слънчев бряг и виждам, че разработват конкретни мерки, с които да обезпечат сезона и здравето на туристи и персонал. Стигнали са до най-дребния детайл и хипотеза. Освен

деклариране на здравен статус вероятно трябва да се предприемат и мерки в посока на тестване. Така или иначе всеки обект трябва да има план как и какво се прави при регистриране на заразен посетител. Както анонсира министър Ангелкова, очаква се и общо решение за страните членки на ЕС в посока как се удостоверява здравния статус на туристите. Очакваме, че ще получим и предписания от ресорните институции като РЗИ. Но всичко това е ако пандемията бъде овладяна в достатъчна степен, в която да можем да отворим обектите при взимане на всички предпазни мерки и осъществяване на превенция.“, коментира Димитров.

Повече за мерките за спасение на летния туристически сезон 2020 четете в интервюто на Gramofona.com от 25.04.2020 г.