Интервю на „Грамофона нюз“ с г-н Златко Димитров, изпълнителен директор „Слънчев бряг“ АД

Г-н Димитров, има ли шанс за Сезон 2020?

Шанс за Сезон 2020 все още има. Към момента изгледите според мен са по-оптимистични от ситуацията през месец март при обявяване на извънредното положение. Тогава неяснотата повече ни плашеше, защото гледахме какво се случва в Италия и после Испания и картината беше демотивираща. Не знаехме срещу какво се изправяме.

За щастие към момента благодарение на адекватните мерки на държавата, пандемията у нас изглежда малко или много под контрол. Сега мислим в перспектива, разглеждаме различни сценарии и се надяваме, че спазвайки ограниченията, по-бързо и успешно ще преодолеем тази криза. „Слънчев бряг“ АД подготвя сезона, макар и само административно към момента. Готови сме в най-кратки срокове, при вдигане на извънредното положение, да започнем инвестиции и в инфраструктурата в комплекса.

Представял ли сте си някога, че Слънчев бряг може да се окаже празен? И има ли такава опасност наистина?

Никога не съм си представял комплекса празен през лятото. Вие сами знаете как изглежда Слънчев бряг в активните летни месеци. Приятел обаче ми се обади в началото на извънредното положение и сподели, че е сънувал Слънчев бряг празен. Мисълта за това беше меко казано потискаща.

За да бъдем реални, ясно е, че няма да е възможно да се работи ако пандемията продължи в същите размери. Надеждата е мерките да сработят и да можем да реализираме сезон 2020, макар и не на 100%, макар и трудно за бизнес, персонал, администрация и туристи.

Надяваме се на сезон през месец юли, август, а ако времето е с нас и през първата половина на септември. Но все пак разбира се, здравето е на първо място. Трябва да подкрепим адекватните мерки на държавата, за да излезем по-бързо от кризата.

Какви изводи трябва да си направи туристическият бранш след епидемията и затварянето на границите?

Не мисля, че изводите са само за бранша. Те са за цялото общество. Не смятам, че туристическият бранш е повече пострадал от ресторантьорския, от транспортния и така нататък. За съжаление неприятните изводи са за всички ни, заети във всякакви сектори на икономиката.

Изводът за целия бизнес може би трябва да бъде, че е необходимо да влагаме повече мисъл за утре, винаги да очакваме, че е възможно да дойде криза по-голяма от предходната. Дружеството, което управлявам, „Слънчев бряг“ АД посреща тази криза в най-стабилното си финансово състояние в последните 10 години. От 2010 г., до момента сме намалили загубите с 8 милиона лева. Това е в резултат на много труд, който сега вярвам, че ще ни се отплати.

Как виждате развитието на туризма след тази криза?

В първите месеци и първата година след кризата едва ли ще има развитие в посока растеж. Виждайки международната обстановка и прогнозите на експертите за световна рецесия, картината не е оптимистична. Все пак как и кога ще се възстанови българския туристически бранш зависи и от възстановяването на основните европейски икономики, чийто туристи посрещаме всяка година.

За това развитието трябва да бъде в посока на иновации в клиентското обслужване и мисъл за задържане на ценния дългогодишен персонал. Сега повече от всякога туристическият бранш ще трябва да се доказва на туристите с добро обслужване, сигурна и здравословна среда и при това в условия на хиперактивна конкуренция. Но, както не веднъж съм казвал, туристическият бизнес в България е опитен и гъвкав. С малко помощ ще успее да се адаптира.

Има ли хляб в идеята на хотелиерите Слънчев бряг да се промотира и като балнеокурорт?

Разговарях с г-н Налбантов за идеята му. Като цяло подкрепям всякакви иновации от страна на бизнеса в посока на препозициониране в условията на тази различна и нямаща аналог към момента обстановка. Казах му, че според мен са необходими допълнителни експертни становища, за да може да достигне убедително до потребителското съзнание. В исторически план той е прав за предимствата на въздушните течения в Слънчев бряг и Св. Влас. Не случайно именно в тази местност е изграден и белодробен санаториум през 60-те години, специализиран в лечението на туберколоза и друг тип респираторни заболявания.

Слънчев бряг е многолик комплекс. Вярвам, че в него има място за всякакъв тип туризъм. Не случайно зона Север е предпочитана от семейни туристи в 4 и 5-звездни хотели, търсещи повече спокойствие, докато зона Юг е избор за млади хора, които искат забавление. Дали трябва именно в условията на тази криза да се препозиционира цялата философия на туристическия продукт в Слънчев бряг обаче е въпрос на една широка и доста по-дълга дискусия.
 

Документ за здравен статус на всеки турист ще бъде ли достатъчна гаранция за провеждането на спокоен сезон?

Предполагам визирате предложението на гръцкия министър на туризма за въвеждане на здравен паспорт за туристите, които посещават южната ни съседка това лято. Това е някаква гаранция, но дали е достатъчна – едва ли. В непрестанна комуникация съм с хотелиерите и други представители на бизнеса в Слънчев бряг и виждам, че разработват конкретни мерки, с които да обезпечат сезона и здравето на туристи и персонал. Стигнали са до най-дребния детайл и хипотеза.

Освен деклариране на здравен статус вероятно трябва да се предприемате и мерки в посока на тестване. Така или иначе всеки обект трябва да има план как и какво се прави при регистриране на заразен посетител. Както анонсира министър Ангелкова, очаква се и общо решение за страните членки на ЕС в посока как се удостоверява здравния статус на туристите.

Очакваме, че ще получим и предписания от ресорните институции като РЗИ. Но всичко това е ако пандемията бъде овладяна в достатъчна степен, в която да можем да отворим обектите при взимане на всички предпазни мерки и осъществяване на превенция.

Вашият съвет към туристическия бранш в Слънчев бряг?

Трудно се дават съвети на опитни хора, които десетилетия са строили гръбнака на цял един бранш, основен за българската икономика. Бизнесът е опитен и добре знае спецификите на продукта си, знае какви фини настройки да направи, за да се адаптира. Мога да им пожелания търпение, здраве и да гарантирам, че в лицето на „Слънчев бряг“ АД имат лоялен партньор.

Надявам се българските потребителите да изберат българското Черноморие като дестинация за лятна почивка след тежките месеци на изолация. Сигурен съм, че бизнесът и администрацията ще внедрим мерки, които да гарантират сигурно българско море. Ще сложим ред и ще следим за спазването му.