До края на месеца в сила влиза Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Царево. Тя беше приета на 14 юни и веднага беше атакувана от сдружение „Да запазим Корал“. Причината е, че в новата наредба се регламентира редът, по който може да се къмпира на територията на морската община.

При нарушения са предвидени глоби в размер от 200 до 5000 лева. Според текстовете на наредбата, хората, които искат да отседнат в палатка или каравана, трябва да направят това на определените места. Ако туристите са си харесали място извън обособените къмпинги, то тогава им е необходимо разрешение от главния архитект на общината.

Пред БНР-Бургас областният управител Вълчо Чолаков коментира, че наредбата не нарушава свободното придвижване на хора, защото Законът изисква осигурен пешеходен достъп до плажовете, но никъде не са споменати палатки и каравани.

„За една или две нощувки никой няма да направи проблем на хората. Ние самите искаме да има такъв вид туризъм, но човек трябва най-малкото да се обади и да каже кой е и къде точно смята да отседне“, допълни инж. Лапчев. Той уточни още, че местната администрация не е определила такси за къмпингуващите летовници и в момента те не трябва да плащат за това, че са избрали кратка почивка в палатка или каравана, но извън къмпинг.