Последните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие отново разпалиха страстите. 20 организации, обединени в групата Бетономорие поискаха днес президентът да наложи вето на поправките.

Според тях Законът не спасява родното Черноморие от застрояване, а единствено ограничава правата на любителите на дивото къмпингуване. Според поправките палатки и каравани ще може да има и извън къмпингите, но само на определени места.

„Тази поправка в ЗУЧК е вратичка, която позволява частична регулация. Ще има възможност да се посочват зони, на които може да се къмпира“, смята кметът на община Царево инж. Георги Лапчев. Според него поправката е повече от необходима. „Не ме разбирайте погрешно, ние не сме против къмпирането, но какво означава диво къмпиране? Да останеш ден или два на плаж или поляна с палатка и кемпер. Надали някой има проблеми с това. Но при нас, например случаят е съвсем различен. Говорим за хора, които застават с палатките и караваните си по два-три месеца, което си е див живот, а не диво къмпиране“, смята Лапчев.

Според него подобно поведение не отговаря на никакви стандарти.

„Това е див живот, който не отговаря на нормите за безопасност, на хигиенните норми и разбира се, отново задаваме въпроса – а кой плаща?“, обяснява позицията си царевският кмет. Той е категоричен, че промените в Закона дават възможност на местната власт, министъра на туризма и областната администрация да контролират какво се случва.

„Кметът няма да реши еднолично кои са местата за къмпиране. В последните десетина години наблюдаваме, че  Веселата горичка във Варвара е зона за къмпиране. Така че там ще има къмпинг. Само че ще бъде регламентиран“, допълва Лапчев.

„Ще можем да кажем, хора вие когато идвате тук, тябва да се обадите на кмета. Да ви знаем кои сте, къде сте и ако имате нужда да знаем къде да ви намерим. Навремето, за да отидеш на къмпинга на „Нестинарка“, чичо Кольо вдигаше бариерата и казваше – Ти, жигулатата ти на пето място, твоето място за палатка е шесто. Плащаш си 5 лева, което означава, че някой със сигурност ще те охранява, някой ще ти вдигне боклука и няма да имаш никакви проблеми. Такъв е реда навсякъде по света“, обяснява още Лапчев.

Той дава за пример Хърватия, която е сочена за пример в този тип туризъм. „Но отидете в Хърватия и си разпънете палтаката на случаен плаж или в нечия нива и вижте реакцията на местното население. Точно след 15 минути ще дойде полицията и ще ви арестува.“

Според Георги Лапчев обаче, за да се разреши напълно въпросът с местата за къмпиране е необоходимо да се приемат Общите устройствени планове на морските общини. До тогова, според него, единствено промените в ЗУЧК могат да решат въпроса, макар и частично.