Над 250 чувала с отпадъци събра концесионерът на плажа в кв. Крайморие само за един ден. Това стана на 1 май, когато по традиция тук започва подготовката за новия летен сезон.

„Това са стари боклуци, зарити от години в пясъка, които вятърът през зимата изкара. Пластмаси и дори керемиди и строителни материали“, обясни Николай Димитров. Днес вече пясъчната ивица в бургаския квартал е напълно почистена и изравнена. Възстановени са всички поражения, които ветровете и бурното море нанесоха на плажа.

Само при една от бурите бяха засегнати около 250 метра от ивицата. Тогава морето „изяде“ около 8 метра от широчината на плажа, а на места дори се виждаше глината под пясъка. Работата по почистването на плажа ще продължи и в следващите дни, обясни Николай Димитров. В момента се изчаква пясъкът да изсъхне в дълбочина, за да започне пресяването му.

Още в края на този месец на плажа ще бъдат поставени и първите чадъри и шезлонги. Между всеки чадър и шезлонг ще има разстояние от 5 метра. Така реалното разстояние между летовниците ще е 2 метра и ще се спазят изискванията за безопасност.  „Ако Министерството на туризма не ни позволи да се разшири зоната за чадъри, тогава просто ще сложим по-малко, но няма да намаляме разстоянието между тях“, допълни концесионерът.  

От 1 юни пък на плажа в Крайморие ще започнат да патрулират и първите двойки спасители. За сега все още не е ясно кога ще бъде даден официален старт на сезона. След като днес обаче се разбра, че заведенията на открито ще могат да работят, тези по плажната ивица също се стягат за лятото.

Заведенията на нашия плаж това лято ще предлагат и сервиз на самата ивица. Сервитьори ще обслужват клиентите там. Така ще избегнем струпването на хора, които очакват поръчката си в заведенията“, обясни Николай Димитров.