Договорът с новия концесионер на морски плаж „Златна рибка“ в община Созопол вече е подписан и той поема функциите си по стопанисване на ивицата. Това съобщиха от Министерството на туризма.

По-рано днес хотелиери се оплакаха, че около 800 български и германски туристи, настанени около плаж „Златна рибка“, са останали без чадъри и шезлонги, въпреки че услугата влиза в цената на пакета. Причината е, че избраният концесионер на тази част от бреговата ивица не може да влезе във владение по законоустановени процедури, а хотелите приемат гости от средата на миналия месец.

„Намалихме цените с 40 %, за да бъдем атрактивни на българския пазар. Сега търпим допълнителни финансови загуби от неустойки заради неизпълнение на договорени услуги. Това е в разрез с апела на министерството да задържим българите на нашето Черноморие“, алармира Руми Моневска, мениджър на „Лагуна бийч“.

Тя и колегите и от „Блу Оринж“, както и гости на двата комплекса и още пет хотела, са подали сигнали в Министерството на туризма с молба хотелиерите да получат разрешение за тяхна сметка да извадят и наредят шезлонги на плажа и да поддържат плажната ивица до избирането на концесионер, за да останат клиентите доволни. От ведомството на Ангелкова са отговорили, че ако го направят, ще бъдат глобени.

В отговор на това от туристическото министерство съобщиха, че всички процедури по договора за влизане във владение на новия стопанин на морския плаж са спазени и на туристите ще бъдат предложени всички предвидени по него условия - услугите на плажа, както и задължителните дейности на морската ивица - водно спасяване, медицински пост, почистване на ивицата. Решението на Министерския съвет за избор на концесионер е влязло в сила на 30 юни 2020 г., след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. Договорът е сключен на 1 юли, независимо от определения едномесечен срок за това, и плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатационна годност.

Новият концесионер е столичното дружество „Карлтън“ ЕООД със собственик Светлин Станчев.

През 2020 г. с решение на Министерския съвет бе прекратен договорът за концесия с предишния стопанин на плажа - бургаското „Ами Груп Р“ ЕООД. Основание за това са системно неспазване на задълженията по договора. При извършени на място проверки през 2017, 2018 и 2019 г. са установени множество повтарящи се нарушения относно задължителните дейности на плажа - по-малко от изискуемите спасителни постове, неосигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, което е от особена важност през тази година. В протоколите на инспекциите през посочените по-горе години бе установено също по-малко от минималната изискуема площ за зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности на морския плаж.

Снимка: zlatnaribka.eu