Бургаски сервитьори и бармани облякоха жълти жилетки и така се включиха в символичния протест на хотелиерите и ресторантьорите. В една от пицариите в града персоналът днес работи с жълти жилетки, видя репортер на Gramofona.com.

Към символичните стачни действа се присъединяват и техни колеги от Поморие. От бранша настояват за нормализиране на бизнес средата и за предприемането на конкретни мерки, които ще изкарат на светло работещите в тази сфера.

От ресторантьорската и хотелиерска асоциация искат всички фирми, които работят в туристическия бранш да се регистрират по ДДС. Съответно ДДС ставката за храни и напитки в търговските обекти да бъде 5, а не 20%.

От асоциацията искат също така да се отмени влизането в сила на наредба Н-18, която изисква търговците да сменят за пореден път софтуера и касовите си апарати.

Ресторантьорите са против и репресивната за тях мярка на данъчните, с която обекти се затварят заради неиздаден касов бон. Настояват служителят, който не издава касова бележка да носи персоналната отговорност за това нарушение, а не собственикът на обекта.