Защитена морска местност „Корал“ ще има. Преди минути приключи заседанието на комисията, която РИОСВ Бургас свика. Срещата продължи близо 5 часа, а от екоинспекцията излъгаха журналистите, че тя се отлага и медии не успяха да присъстват на заседанието.

Комисията обсъди 10 предложения на сдружение „Да запазим Корал“ за рестрикциите, които ще въведат в новата морска територия. Важно е да се отбележи, че законът не предвижда процедура по обществено обсъждане при обявяването на защитени местности и територии.

Реално министър Борислав Сандов е този, който ще каже дали ще одобри изцяло решението на днешната комисия, или ще нанесе корекции преди да разпише заповедта.

От сдружение „Да запазим Корал“ са поискали пълна забрана на движението на всички видове джетове, моторни лодки с дължина над 3,6 метра и/или други плавателни средства с двигатели над 20 к.с., както и движението на всички моторни плавателни средства след залез слънце и преди изгрев, с изключение на извънредни, бедствени или спасителни ситуации.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев е поискал след като се въвеждат някакви забрани, то те да важат за всички, включително сърфове и лодки с гребла. Предложението е било прието от комисията.

Ползването на тралове и драги за улов на бяла мида или рапани в защитена местност ще е абсолютно забранено. Ще се забрани също така и шумовото замърсяване във водата над 50 децибела. Как ще бъде установявано то обаче, не е ясно, тъй като в зоната няма да има възможност за влизане с каквото и да е плавателно средство.

В зоната ще се забрани също така търсенето и проучването на природни богатства, заустването на канализации и прокарването на какъвто и да е вид комуникации под и над водата. Очаквайте репортаж с позициите и мнението на част от участниците в днешното заседание.