Искаме всяко едно бургаско училище да има зелен проект, финансиран от „Кроношпан“. Надяваме се нашата инициатива „Мисли зелено“ да достигне до всяко едно училище. Това коментира изп. директор на предприятието Николай Банков.

Днес „Кроношпан“ награди екипите, които спечелиха тазгодишното издание на конкурса „Мисли зелено“. 12 са училищата, които се включиха в инициативата. Три проекта получиха финансиране от 5 хиляди лева.

ОУ „Васил Априлов“ впечатли журито с идеята си за зелена стена, която да бъде на втория етаж на учебното заведение. Стената ще има шумоизолираща и прахозадържаща функция. Децата са разработили и концепция за къща със соларни панели.

Вторият проект, който ще бъде финансиран е на учениците от НБУ „Михаил Лъкатник“. Екипът е разработил проект, който ще пести електроенергия, а децата имат амбицията със своята идея да спестят близо 10% от ползваната електроенергия в училище.

Първокласници от ОУ „Братя Миладинови“ и техните учители пък искат да създадат зелена лаборатория в своето училище. Те ще монтират къщички за птици, ще отглеждат билки и ще изградят открита сцена в двора на учебното заведение, която ще бъде с тревна настилка.

С поощрителна награда от 2000 лв. бяха отличени възпитаниците на ОУ „Георги Бенковски“. Техният проект е за компостиране на отпадъци. Училището е едно от най-зелените в Бургас, а целта е децата да изработват биотор за растенията, които отглеждат.

„Изключително е трудно да привлечем младите хора да участват в такива инициативи. Надявам се да събудим в тях интереса и креативността. Да развием съзнание за устойчиво управление на природните ресурси. От „Кроношпан“ оставаме с отворени врати за тяхната реализация“, коментира Николай Банков.

Наградният фонд на конкурса тази година е в размер на 17 хил. лева. Средствата са генерирани от продажбата на плочи от ориентирани дървесни частици (ОСБ), произведени чрез щадяща природата технология. Журито, което оценяваше проектите е съставено от независими експерти от Община Бургас, РИОСВ – Бургас и „Кроношпан“.