Независима лаборатория няма да измерва чистотата на въздуха в Бургас. Поне до края на годината подобен проект няма как да се осъществи. Това става ясно от писмо на ресорния зам.-кмет Руска Бояджиева до Общинския съвет.

Оказва се, че цената, която независимите лаборатории искат е непосилна за местната хазна. В края на миналата година съветниците гласуваха 450 хил. лева, за да се наеме независима лаборатория, която да следи качеството на въздуха в града.

Мониторингът трябваше да се осъществява от 5 критични места в града. Две фирми са дали оферти, но цените им надхвърлят в пъти първоначално предвидената сума.

 „Орион Инвайърмент“ ООД посочва, че за да изпълни цялата поръчка ще са й необходими 5 256 00 лева. Втората оферта, на фирма „Лабексперт“ ООД пък е за 12 млн. лева. От общинската администрация напомнят, че мобилната лаборатория, с която градът разполага, е изляза на бургазлии едва 350 хил. лева.

Мнението на местната администрация е, че за проекта трябва да се търси външно финансиране. На този етап обаче няма как да се одобри тегленето на заем, защото от мандата на този общински съвет остават по-малко от 6 месеца и по закон, той не може да одобрява поемането на дългосрочен общински дълг.