Повече от два часа продължават дебатите по темата за качеството на въздуха в Бургас. До момента всички заявяват подкрепа за докладната, с която ще се иска независима лаборатория да изследва въздуха в града. Основната тема обаче остава провалената идея за референдум по темата. Според Димитър Людиев допитването не е било добре структурирано и имало риск да се стигне до ефекта Брекзит. Т.е. хората да одобрят нещо, което не разбират и по-късно да съжалят за взетите от тях решения.

„Докладната за референдума разклати града и политиците като при земетресение. Виждаме последиците днес в залата”, коментира Евгений Мосинов от БСП. Той е един от съветниците, които се подписаха под искането за референдум. Мосинов поиска на всеки три месеца кметът на Бургас да прави отчет на мерките, които се взимат за осигуряване на чист въздух и резултатите от възложения мониторинг.

Константин Бачийски също иска паралелни мерки, които да се въведат, за да има ефект от наемането на независима лаборатория. „От РИОСВ казват, че всичко е в нормата, а в същото време се подават стотици сигнали. Има проблем. Или не се изследват веществата, които са причинител на замарсяванията, или нормите им са по стандарт, но причиняват дискомфорт.” За това, според Бачийски може да се променят параметрите, които в момента са определени като допустими стойности на различните замърсители. Това може да стане по искане на местната администрация и с одобрението на министъра на околната среда.

Кметът на Бургас Димитър Николов също коментира темата. „Водил съм разговори и в парламента, и в Брюксел, с които настоявам кметовете да имат глас при борбата за качествен въздух”, обясни Николов. Той уточни, че в момента води разговори и с кметове на други населени места, за да може градоначалниците да имат по-големи правомощия по темата. Николов напомни, че в момента Народното събрание обсъжда промени в Закона за атмосферния въздух.

„За мен са неоспорими няколко факта – има недоворие от бургазлии по отношение на резултатите, които се оповестяват от РИОСВ и Националната агенция по околната среда. Това е факт. Има недоверие по отношение на мерките, които се взимат от големите предприятия в Бургас, които се взимат основно след натиска на местната власт”, призна Николов. Той обаче припомни, че кметът няма правомощия да налага санкции за мръсния въздух и именно за това местната администрация е загубила подобно дело в съда. А от началото на годината до момента са издадени общо 711 наказателни постановления зарадия мръсния въздух в Бургас.

Николов поиска от общинските съветници да го подкрепят и в Закона за атмосферния въздух да се заложат повече правомощия на кметовете. Освен това той поиска парите от глоби за мръсен въздух да остават в съответното населено място, а не да се вливат в републиканския бюджет, както е в момента.

Кметът съобщи също така, че е отказал на три големи инвеститора, защото производството им е силно токсично. Едното е било за производството на бял силикон, другото за производство на азбест. И двете вещества са отровни и причиняват сериозни щети за здравето.