Кметска съпруга изсече 111 дървета, за да засади на тяхно място череши. Става въпрос за терена в землището на село Прилеп, където за няколко дни бяха унищожени близо 23 декара дъбова гора.

Парцелът се води земеделски, 5 категория. Нает е на 8 март от Джансу Исмаил. 27-годишната жена е съпруга на кмета на Прилеп Чани Стойчев. Тя искала да засади 800 черешови фиданки, коментира пред Gramofona.com нейният съпруг. Младата арендаторка обаче е допуснала сериозно нарушение, защото е започнала поголовна сеч, без необходимите разрешителни. Според горски служители става въпрос за 50-годишна горичка. Въпреки, че теренът е земеделски, той е с характеристиката на гора, категорични са експертите.

Сред отсечените дървета имало и такива, на които дънерът е с диаметър близо 1 метър. Това означава, че са унищожени и вековни дървета. Нарушени са както Законът за горите, така и Законът за опазване на селскостопанското имущество, категорични са юристите на Държавното горско управление в Бургас. Бургаският депутат Румен Желев припомни, че от август миналата година има промяна в законодателството, която регламентира именно сечта в земеделските земи, в които дърветата са с харектиристика на гора.

„Всичко е регламентирано точно и ясно, за да няма двусмислици. Въпреки това се натъкваме на редица нарушения, които май не са от незнание. Те са в резултат или на безхаберие, или на преднамерени действия“, коментира Желев. Всички кметове са били уведомени от ДФ „Земеделие“ за поправките в закона и незнанието не може да бъде използвано като оправдание, допълни директорът на ДГУ Венелин Радков. Той показа и сателитни снимки на парцела, от които ясно се вижда, че неосъществената черешова градина е в сърцето на дъбова гора.

„Община Сунгурларе не си е направила труда да провери дали тук има характеристики на гори. Дори и да не е с подобна характеристика теренът, пак е необходимо разрешително за сеч, което се издава от общинската служба“, обясни Радков. Вчера кметът на Сунгурларе Васил Панделиев беше категоричен, че тук става въпрос за ливада, която се почиства и, че дори и комисията не е открила нарушения. Днес вече Панделиев призна за нарушенията и уточни, че ще има наказани служители.

Според него са изсечени единични дървета. Случаят в Сунгурларе не е единственият. Особено драматична се оказва ситуацията в община Средец. Там само за три дни екипи на горските са издали 100 акта за подобна сеч. При дадено разрешение за изсичането на 50 дървета в някои терени са изсичани по 400.

Там ще има допълнителни проверки и санкции, ако всички нарушения се докажат. „Няма  да прикриваме никого“, категоричен беше Румен Желев. Той вече е разговарял с кмета на общината Иван Жабов. Градоначалникът обаче бил на мнение, че сигналите са тенденциозни и не отговарят на истината. В казуса Средец има и друг любопитен момент, според бургаския депутат. Там всички терени, които поголовно се изсичат се почиствали за пасища.