В землището на село Прилеп не е изсечена гора, а е почиствана ливада. Това заяви пред Gramofona.com кметът на община Сунгурларе Васил Панделиев.

Той е категоричен, че нарушение при изсичането на дърветата край селото няма. „Днес дойде и специална комисия, казаха че е ливада. Тя е частна собственост, така че няма нарушение“, коментира Панделиев. Той призна, че са изсичани дървета, но те били малко и не можели да се определят като част от горския фонд.

Не на същото мнение обаче са служителите от Държавно горско стопанство Бургас. „Изсечени са 116 дървета. Наистина става въпрос за земеделска земя, която е частна, но дърветата в нея са част от гора. Нарушение е извършено“, категоричен е директорът на ДГС Венелин Радков.

Той припомни, че според сега действащото законодателство, в подобни случаи комисия трябва да реши дали в такава територия е разрешено изсичането на дървета и какъв трябва да е видът сеч. Поголовното изсичане, като това, което е засечено в Прилеп не е разрешено. Там са изсечени 25 декара. Унищожената гора е 50-годишна, твърдят експертите.