От 1999 год. до сега не е регистрирано толкова сериозно превишение на пределно допустимите норми на сероводород в Бургас.

Това коментираха в ефира на Нова телевизия еко инспектори.

Както Gramofona.com съобщи първи, в нощта на 30 срещу 31 март в града бяха отчетени нива на сероводород, които превишаваха 36 пъти допустимите норми.

Най-тежко е било положението в кв. Долно Езерово. Властите са имали готовност и за евакуация на населението, стана ясно. Жителите на квартала вече са готови на бунт, тъй като ситуацията е нетърпима. Пред Нова тв те обясниха, че случаите на обгазяване са редовни.

Мобилната станция обаче рядко регистрира отклонения от нормите. Хората настояват санкцията от четвърт милион да бъде дадена за лечението на хронично болните в квартала.

"Умираме докато спим. Тук са най-многото случаи на онкологични заболявания в цялата страна. Новото ни гробище е пълно. Умират млади хора", коментираха жителите на Долно Езерово. РИОСВ реши да глоби бургаската рафинерия с 250 хил. лева заради нарушението на еко нормите и законодателството.

От Лукойл обаче са убедени, че авария не е имало, а причина за превишените стойности на сероводород е било безветрието. Данните на мобилната станция сочат обаче, че изпускането на сероводород има два пика. В 2 и 5 часа са регистрирани най-тежките отклонения.

През миналата година на Лукойл Нефтохим Бургас са наложени няколко санкции от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Общият им размер възлиза на 400 хил. лева, съобщиха от еко инспекцията. Миналата година размерът на санкциите при еко нарушения беше завишен многократно. Това се наложи след като в езерото Вая се изляха 30 тона бензин.

Причината за инцидента беше пробив на продуктопровод на Лукойл Нефтохим. Рафинерията пък беше глобена със 100 хил. лева.