Бургаски горски служители ще търсят помощ от турските колеги за справяне с вредното насекомо в Странджа - дъбова коритуха.

Това съобщи за Грамофона нюз доц. д-р Здравко Сталев, главен експерт в отдел „Научна и развойна дейност” на Югоизточно държавно предприятие /ЮИДП/-Сливен.

Преди дни той показа нагледно на терен в какво състояние са в момента дърветата в Странджа. След село Маринка, в посока Малко Търново, ясно се вижда, че листата им не са зелени, а цветът е кафяв – като при есенно време.

Това е така, защото вредителят изсмуква соковете на листата, съдържащи хлорофил, което води до рязко намаляване на фотосинтезата и невъзможност за натрупване на листна маса, обясни д-р Сталев.

По думите му решение на проблема има както с биологична борба, така и с биоагенти.

„Биологичната борба е когато едни видове унищожават други. Тези, които премахват вредителя за нас са полезни и ние трябва да създадем условия за развитието им”, обясни специалистът.

Д-р Сталев допълни, че вече бил запознат с успеха на биоагенти на лабораторно ниво, но нямал информация как действат те на терен.

„Биоагентите са абсолютно безвредни и няма никаква химия в тях. За други дървесни видове вече има разработени много биопрепарати. За гъботворката, например има десетки такива.

Винаги съм казвал, че трябва да се установят контакти с колегите от Турция, научни институти, които се занимават с такива проблеми. Да се направи обмяна на опит, да се види докъде те са стигнали и какво можем да вземем от тях като опит”, разясни още доц. Сталев.

В момента той и колегите му правят редовни наблюдения върху действието на дъбовата коритуха по горите в Странджа. Най-силните нападения на насекомите в момента са в Малко Търново, Звездец, Кости, Граматиково и Царево.