Опасен вредител разболява горите в Странджа планина, установиха горски експерти. Насекомото се нарича дъбова коритуха, а видът произхожда от Северна Америка.

За първи път в Европа то е установено в горите на Италия през 2000 година, а в България – през 2012 г, разказа днес пред журналисти доц. д-р Здравко Сталев, главен експерт в отдел „Научна и развойна дейност” на Югоизточно държавно предприятие /ЮИДП/-Сливен.

Той показа нагледно на терен в какво състояние са в момента дърветата в Странджа. След село Маринка, в посока Малко Търново, видимо се забелязва, че листата не са зелени, а цветът им е кафяв – като при есенно време.

Това е така, защото вредителят изсмуква соковете на листата, съдържащи хлорофил, което води до рязко намаляване на фотосинтезата и невъзможност за натрупване на листна маса, обясни д-р Сталев.

„Вредителят зимува в три стадия - яйце, нимфа и имаго, като започва развитието си през април. Лошото е, че след като се изсмуче хлорофилът, фотосинтезата намалява, а понякога и направо спира.

Създават се условия за влошаване на здравословното състояние на самото дърво. Когато процесът се повтори в продължение на 3-4 години, има опасност за цели екосистеми. Прави ми впечатление, че миналата година състоянието на дърветата бе доста по-добро от сега. Прогнозирам, че пикът ще е или през 2022, или през 2023 година”, допълни опитният експерт.

По думите му нападнатите дървета отслабват и започват да се създават условия за нападения от други вредители. Сталев прогнозира, че насекомите са навлезли от Турция, тъй болни дървета се забелязват още от горското стопанство в Малко Търново.

Бургаските експерти използват и друго име на вредителя –дантелена дървеница, защото с лупа се виждало, че крилцата са като дантела. Оказва се, че насекомото не напада само дъбовите дървета, но е и по бука, явора и други видове.

„Вредителят за разлика от много други насекоми се развива в зоните с по-висока въздушна влажност. Най-силните нападения в момента са в Малко Търново, Звездец, Кости, Граматиково и Царево. Цяла вътрешна Странджа е поразена”, каза още горският експерт.

Той е категоричен, че проблем има, но няма място за паника. Какви са решенията за борба с дъбовата коритуха, очаквайте подробности!