Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев определи кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО като "молба на Киев за ускоряване на началото на Третата световна война", съобщи ТАСС, като цитира изявление на бившия руски президент, публикувано в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски иска бързо да се присъедини към НАТО. Страхотна идея. Той просто умолява Северноатлантическия алианс да ускори началото на трета световна война", написа Медведев.

"Явно младежът нещо го е прихванало", добави руският политик.

В същото време Медведев изрази съжаление от изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, че не признава присъединяването на нови територии към Русия.

"Чак е странно, че той си спомни за нас. Жалко обаче. Можехме да намерим добро място за откриване на американско консулство в новите субекти на Руската федерация", отбеляза с ирония Медведев.

Русия наложи вето на резолюция на ООН, в която се осъждат нейните "незаконни" референдуми в четири украински региона, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването на резолюцията в 15-членния Съвет за сигурност на ООН бе с резултат 10:1, като Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви преди гласуването, че в случай на руско вето САЩ и Албания, които са подготвили резолюцията, ще я представят пред 193-членното Общо събрание на ООН, където няма права за вето, "и така ще покажат, че светът все още е на страната на суверенитета и защитата на териториалната цялост".

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН се състоя часове след пищна церемония в Кремъл, на която руският президент Владимир Путин обяви, че окупираните от Русия украински области Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие вече са част от Русия и ще бъдат защитавани от Москва.

Следващата седмица САЩ ще обявят поредния пакет с военна помощ за Украйна, съобщи на брифинг съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, цитиран от световните агенции.

„По-рано тази седмица обявихме, че отпускаме допълнително 1 милиард долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия като част от дългосрочния ни ангажимент за укрепване на украинските въоръжени сили през следващите години. Очакваме следващата седмица да бъде обявена нова незабавна помощ за сигурността на Украйна“, посочи той.

Съливан добави, че в петък президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише одобрения от Конгреса законопроект за продължаване на финансирането на американското правителство до 16 декември 2022 г., който включва 12,4 млрд. долара допълнителна помощ за Украйна.

Източник: БТА

Снимки: Ройтерс