Русия не се опитва да възстанови СССР , обяви Владимир Путин. В Москва се проведе церемония по присъединяването към Руската федерация на четири нови територии. Това са украинските Херсонска, Запорожска, Донецка и Луганска области.

„Съветският съюз го няма. Миналото няма да се върне. А и на Русия днес това не ѝ трябва. Ние не се стремим към това, но няма нищо по-силно от решимостта на милиони хора, които по своята култура, вяра, традиции и език се смятат за част от Русия“, обяви Путин.

Още вчера руският президент подписа указите за присъединяването на Херсонска и Запорожска области. Донецк и Луганск са обявени за Народни републики още през 2014 година.

В изявлението си Владимир Путин не спести критиките си към Запада и най-вече към САЩ и Великобритания. Обвини Америка, че води политика на „юмручно право“ и напомни за Хирошима и Нагазаки.

Путин призова Киев „веднага да прекрати огъня“ и войната, която според него Украйна е започнала през 2014 год. и поиска възобновяване на преговорите.

След изявлението си той подписа договорите за присъединяването на двете народни републики Донецка и Луганска и двете области – Херсонска и Запорожка към Руската федерация.

 

Източник: НТВ