Падналата в Полша ракета, която уби двама души е, е част от украинската отбранителна система. Инцидентът е следствие от руското ракетно нападение срещу Украйна. Това е становището на НАТО след извънредната среща на Алианса.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг коментира след срещата, че трябва да се изчака резултатът от разследването, но в момента няма индикации, че случилото се е резултат от умишлена атака. „Нямаме индикации, че Русия подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО“, обяви Столтенберг и допълни:

„Нашият предварителен анализ предполага, че инцидентът вероятно е бил причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия срещу атаки с руски крилати ракети. Но нека изясня: това не е по вина на Украйна. Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава своите незаконна война срещу Украйна“.

Съюзниците ясно дадоха да се разбере, че ще продължат да подкрепят Украйна в правото ѝ на самоотбрана. Те също така изразиха най-дълбоките си съболезнования за трагичната загуба на живот и изразиха силната си солидарност с Полша.

"Съгласихме се, че трябва да останем бдителни, спокойни и тясно координирани. Ще продължим да се консултираме и да наблюдаваме ситуацията много отблизо. НАТО стои единно и винаги ще правим необходимото, за да защитим и защитим всички съюзници", каза г-н Столтенберг.