Двама души загинаха след експлозия в село в Източна Полша. Инцидентът стана в късния следобед вчера и по първоначални данни се предполагаше, че става дума за руска ракета. Това, обаче, все още не е потвърдено.

В рамките на целия вчерашен ден Русия извършваше масирани удари срещу различни градове на Украйна. Москва отрича да е отговорна за инцидента в Полша и го определи като украинска провокация. Рано тази сутрин се проведе извънредна среща на лидерите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън.

Пред журналисти американският президент заяви, че е рано да се твърди, че инцидентът е в резултат на руска ракета. Страните от НАТО се събират по-късно днес, по искане на Полша за задействане на член 4-ти, съгласно който съюзниците се срещат за консултация.

Малко преди 17:00 часа ксплозия избухва в района на село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна. Според местни медии, има вероятност да става дума за удар, нанесен от руски ракети. Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана.

Варшава обяви, че засилва охраната на въздушното си пространство. От полското външно министерство съобщиха, че произведена в Русия ракета е паднала в източната част на страната.

Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изказването си и призова за спокойствие:

"Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, но нямаме никакви категорични доказателства към този момент, които да ни посочват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Вероятно става дума за ракета руско производство".

Съобщава се, че Полша ще поиска задействането на член 4 от договора на НАТО, което означава провеждане на консултации със съюзниците.

Генералният секретар Йенс Столтенберг на НАТО написа в Туитър:

"Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Поднесох съболезнованията си по повод загубилите живота си. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важно е да се установят всички факти”.

Очаква се преди обяд посланиците от страните от Алианса да се съберат на извънредно заседание в централата на НАТО в Брюксел.

От руското министерство на отбраната заявиха, че Москва категорично не стои зад ракетния удар, поразил Източна Полша и го определиха като украинска провокация. Според Киев, виновни са именно руските сили.

Ударът става на фона на продължаващата среща на страните от Г-20 в Индонезия. Световните лидери се събраха на извънредно заседание, ръководено от американския президент Джо Байдън.

След срещата, Байдън заяви пред журналисти, че според данните за траекторията на ракетата, поразилата територията на НАТО-вска Полша, е малко вероятно тя да е била изстреляна от Русия.

"С лидерите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме ситуацията в Европа. Единодушни сме, че е изключително важно да бъде направено пълно разследване на експлозията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на близките на загиналите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, след като имаме яснота от разследването. Обсъдихме и продължаващата брутална серия от удари на Русия срещу украински градове и цивилна инфраструктура".

Генералният секретар на на ООН Антониу Гутериш заяви, че е важно да се изяснят всички детайли около случилото се в Полша, за да се избегне допълнителна ескалация на продължаващия вече месеци конфликт в съседна Украйна.

 

Източник: БНТ