50 км и 600 метра преплува Цанко Цанков за 12 часа. Така бургазлията безапелационно остави в историята световния рекорд на словенеца Мартин Стрел от 1998 година за най-дългото непрекъснато плуване в 50-метров басейн.

Цанко подобри рекорда с 2 часа и 12 минути. Той влезе в басейн „Флора“ в 7,30 сутринта и плува 12 часа без почивка и прекъсване.

Спортистът нямаше право дори да се обляга на стените на басейна. В различни етапи от предизвикателството до него плуваха деца от бургаски клубове.

Плувецът благодари на малките спортисти за подкрепата. Той беше награден на специална церемония, на която присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, общински съветници и спортни деятели.

Цанко не скри сълзите си по време на химна, който прозвуча след излизането му от басейна.

"Благодаря на всички хора, които ме подкрепяха през цялото време. Това беше много важно за мен, за да постигна този успех", каза след финала на плувния маратон Цанко Цанков.

Повече от 200 деца от всички бургаски плувни клубове станаха съпричастни към маратона, като плуваха паралелно в съседните коридори на басейн "Флора". За еуфорията на спортния празник допринесе и Бургаският духов оркестър, който изпълни популярни мелодии.