Бургазлията Цанко Цанков направи нещо, за което ще се говори дълго време, може би години. Спортистът постигна световен рекорд  за непрекъснато 12-часово плуване в 50-метров басейн, изминавайки 50 километра и 600 метра. По този начин той подобри постижението от 41 200 метра на словенеца Мартин Стрел от 1998 г., като преплува това разстояние 2 часа и 12 минути преди изтичането на времето от 12 часа.

Фотообективът на Gramofona.com улови някои от най-емблематичните моменти от успеха на Цанко и ги споделяме с читателите.

Стартът на историческото спортно събитие бе даден точно в 07:30 в плувен комплекс „Флора“. Цанко плуваше в един определен коридор, но не беше оставен сам. В течение на деня в крайните коридори плуваха над 200 деца от всички бургаски клубове, както и ветерани, за да му дават импулс.

7,10 минути преди финала, изминати 50 км и 100 м. Още през първия час от плуването бургазлията преодоля 4800 метра, което надвишаваше планираното от него разстояние за този период.

Финален сигнал и победоносно вдигната ръка.

Цанко сваля плувните очила, момент на размисъл и усмивка на радост от постижението.

След 12 часа във водата плувецът излиза от басейна, където го чакат десетки посрещачи.

Майчина прегръдка…

Поздрав към публиката, която не беше никак малко.

Рекордьорът…

Разбира се, имаше и почетна обиколка с приемане на овации от публиката.

Кметът Николов връчи сертификата с постижението на Цанко.

Химнът и поглед към небесата…

Този рекорд не е първото геройско постижение на Цанко Цанков. През лятото на миналата година той направи историческо преплуване на Бургаския залив, изминавайки близо 45-километровото разстояние от нос Емине до Маслен нос за около 14 часа. А на въпрос каква е следващата му цел, 33-годишният спортист отговори, че първо ще си направи равносметка за постигнатото дотук и тогава ще реши. Но познавайки го, близките му са убедени, че догодина отново ще се говори със суперлативи за него.