Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения в неделя в Червено море кораб Galaxy Leader, похитен от йеменските бунтовници, предаде БТА.

На кораба работят двама българи - капитанът и старши помощник-капитанът. Според международните анализатори най-вероятно зад похищението на Galaxy Leader стои Иран, като стратегическата цел да се повиши цената на нефта и така да бъде оказан косвен натиск върху Израел. Иран обаче отрече да стои зад атентата.

Днес Мохамед Али ал Хуси постави ултиматум по повод кризата с похитения търговски кораб:

"Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб. Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност", написа той в социлната мрежа "Х", позната доскоро като Туитър.

Междувременно Великобритания осъди незаконното задържане на търговския кораб Galaxy Leader от хутите в Червено море и призова за незабавното освобождаване на съда и екипажа му.

"Обединеното кралство осъжда незаконното завземане на Galaxy Leader от хусите в Червено море и призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на кораба и неговия екипаж", заяви говорител на министерството на външните работи, Британската общност и развитието.

Източник: https://offnews.bg/