Известната бургаска учителка Ана Великова днес празнува 70-годишен юбилей. Тя е преподавала български език и литература в Математическата гимназия и в Музикалното училище в Бургас. С нейните педагогически умения са възпитани и шлифовани много личности, успели в професията и в живота. Сред учениците ѝ са холивудската звезда Мария Бакалова, която завършва с пълна шестица на матурата по български език. Музикалното чудо Гого Милтиядов също получава отличен на матурата, и то като частен ученик. Концертите му са толкова интензивни, че се налага да се явява самостоятелно, за да завърши гимназия и покорява зрелостния изпит само след един месец уроци с Ана Великова. Друг талант сред нейните ученици е певицата Ажда Чаушева, която е толкова е човечна, че няма благотворителна инициатива, в която да не се е включила да помага от цялото си сърце. Прокурор Георги Чинев, ръководителят на Окръжната прокуратура в Бургас, също е сред учениците ѝ. Безкрайно дълго може да продължи списъкът с имена на личности, които са попивали знания и умения от Ана Великова. Ето какво разказват за нея:

 

Георги Чинев:

Една от най-ярките фигури в тогавашното Средно музикално училище - не само като преподавател, но и като човек, безспорно бе г-жа А. Великова. Въпреки пословичната си взискателност и строгост към учениците, тя намираше път към всеки, като не пропускаше и най-малкия повод да ни насърчи. Помня, че винаги казваше, че не може да си голям музикант, а същевременно неграмотен човек или такъв с бедна обща култура. Още пазя част от тетрадките си, в които с червен химикал от г-жа Великова педантично са отбелязани липсващи запетаи, коригирани са правописни грешки и с калиграфски почерк са написани кратки, но безпощадно точни рецензии. Разбира се, няма да забравя как тя бе и един от малцината, които ме подкрепиха в решението ми да кандидатствам специалност “Право”.

За юбилия ѝ пожелавам от сърце здраве и светли дни, а обичта на учениците си г-жа Великова я е имала и винаги ще я има!

 

Ажда Чаушева:


Първата ми среща с госпожа Великова беше много интересна. Спомням си, че показа характер и ме скастри. Каза, че няма 6-5 при нея. Честно казано, бях се уплашила и се чудех как ще се спогодя с нея.

В момента, в който видя, че съм прилежна ученичка и не злоупотребявам с името, което нося, че подхождам с уважение към всички учители, усетих обичта ѝ. Тя бе отдадена на нас - нейните ученици. За нея работата беше всичко. Обичаше ни истински и ние бяхме нейните деца.

Всъщност бяхме е грешна дума. До днес ние сме нейните деца. Аз я обичам и уважавам - моята класна. Госпожо Великова, честит юбилей!

Бъдете здрава, дълголетна и щастлива!

Обичам Ви!

 

 

 

 

 

Гого Милтиядов: 

 

Здраве, здраве и пак здраве, г-жо Великова! Всеки път, когато видя някой, който не умее да използва правилно членната форма, множественото число, пунктуацията и др. се сещам за Вас и си казвам: Това е, защото не го е учила Ана Великова!“

 

Обичам Ви и завършвам със следния цитат:

 

„Добрият учител е като свещ – тя изразходва себе си, за да освети пътя на другите.“ – Мустафа Кемал Ататюрк

 

Поклон пред Вас!

 

Благодаря!