Картина със старата сграда на община Бургас е част от проекта на украинката Юлия Красовска, за който информационен сайт Gramofona.com съобщи. Това е втората картина от стария Бургас в изложбата на Карсовска „Разходка в миналото“. Уникалното тук е, че повечето бургазлии не знаят как е изглеждала старата сграда на общината, тъй като тя отдавна е разрушена. А картините на Юлия са придружени и с история, тя е изследвала какво се знае за емблематичните сгради на Бургас. Ето историята на Старата сграда на Община Бургас:

 

В периода 1909-1911 г. общинската управа решава да построи нова общинска сграда на мястото на изгорелия турски конак. „Проектъд е на арх. Карамалаков, а планът за детайлите по фасада – на арх. Занков. Арх. Фингов подготвя поемните условия за търга, проведен в 1905 г. и спечелен от братя Анкови. През 1907 г. е възложено на «…тукашния техник Рикардо Тоскани да предложи проект за главната фасада на новостроящото се общинско здание…». В проекта на Тоскани няма разлика в главните черти, в общия вид и общата идея от този на арх. Занков, освен в дребни декорации, но «…проектът на Тоскани е по-изтънчен…“  Общината приема проекта на Рикардо Тоскани за главната фасада за общинското здание. През 1911 г. новото триетажно общинско доходно здание е завършено“ (Катя Корудерлиева-Стоянова „Памет Бургаса“, с. 135 ).

През 1975 г. тя е била разрушена за една нощ. Местните жители наричат сградата «Старата община». Причината е разширяването на площада в центъра на града отваряне на пространство за Новата Община построена през 1945 година.

„От протоколите на община разбираме че Р. Тоскани не е архитект, но той носи в себе си дарбата, знанията и нестандартната мисъл за творческата професия на проектанта. Неговият изключителен усет към пространството и формите, чувствителността му към красотата и изящното, оформят стила му на проектиране, който е впечатляващ. С това той си извоюва правото да проектира частни и обществени сгради и през 1899 г. е назначен за архитект на Бургас“ (Катя Корудерлиева-Стоянова „Памет Бургаса“, с. 135)

Изглед на мястото където преди е била „Старата община“, 2019 г. Снимката е на Александър Стоянов, гр. Бургас.