Тя се казва Юлия Красовска, живее от скоро в Бургас, но вече членува в Дружеството на бургаските художници и има участия в няколко изложби. А последният проект, по който работи, е свързан с проучвания, ровене в архива на града и събиране на информация за забележителните старинни сгради в централната част. Вероятно са малко бургазлиите, които знаят каква е историята им. В проекта на Юлия информацията е поднесена леко, придружена е с картина, която е заимствана от картичка от миналото и съвременна снимка от мястото.

Представяме ви първата картина от предстоящата изложба, както и разказът на Юлия за нея:

Здравейте приятели! Искам да ви представя една моя творба от поредицата „Разходка в миналото”. В тази серия представям Бургас с исторически изгледи на сгради, проектирани от италианския архитект от началото на 20-ти век Рикардо Тоскани. За мен беше важно да покажа как сградите му се вписват в околната среда. Те са разпръснати из улиците на централната градска част. Сътворени с много фантазия и изящество в детайлите те и днес приковават погледа на любителите на архитектурната красота. Проектираните от него фамилни къщи откриват размаха на Тоскани и жилищното строителство. Познанията му в архитектурата са били енциклопедични. Той умело преплита в своите проекти различни стилове: неокласически с елементи на античност, средиземноморският вариант на неоренесанса, австрийски сецесион, както и руският стил модерен барок.

Италианецът е човекът, който внася в архитектурата основните белези на новите стилове и оформя визиата на модерния Бургас в началото на ХХ век.

Наред с акварелната възстановка на старинния изглед аз предлагам и съвременни снимки направени от същия ъгъл. По този начин всеки един може да види и сравни как градът се е променял във времето.

Историческата част на града е визитна картичка, както за туристи, така и за жителите на морския град. За съжаление всяка година наблюдаваме тенденцията на изчезване на стари сгради.

Информацията за картината:

„Сградата на банката“, ул. Александровска през 1920 г. 55x40, акварел, туш/хартия, 2019. Самата сграда на Бъларската народна банка е от 1912 г, към днешна дата се ползва от НАП. Архитект Рикардо Тоскани

Информацията за снимката:

Сграда на Българската народна банка, ул. Александровска през 2019 г. Фотограф е Александр Стоянов, гр. Бургас