Режисьорът на филма „Изкуството да падаш“ Орлин Милчев, с който след броени дни ще бъде открит 21-вият „София филм фест на брега“, ще представи филма си лично в Бургас. С него в морския град пристигат и актрисата в главната роля Елена Замяркова, продуцентът на филма Георги Чолаков и монтажистът Димитър Андреев – Лалри, съобщиха организаторите.

Екипът на филма ще бъде на разположение за разговор с учениците от Киноклас Бургас на 31 март в 11 часа в пресзоната на фестивала (на втория етаж в Културен дом НХК). Срещата е отворена и за журналисти и фенове.

„Изкуството да падаш“ е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев, за който той получи Награда за дебют на фестивала за българско кино „Златна роза“ през 2022 г. Режисьорът завършва НАТФИЗ през 2016 г., а през 2017 г. – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм „Добри“, селектиран в конкурса Jameson на София Филм Фест, Естетика ФФ и ФФ ВГИК Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за най-добър български късометражен филм.

Елена Замяркова е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов, участвала е в театрални спектакли и се е снимала в дипломни късометражни филми, както и в пълнометражните филми „Каръци“ на Ивайло Христов, „Сестра“ на Светла Цоцоркова и др.

Историята на „Изкуството да падаш“ ни запознава със 17-годишната ученичка Бори, която отказва да бъде унижавана от момчетата в училище. Артистичната ѝ, но лабилна майка не ѝ дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният ѝ дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

Във филма Елена Замяркова си партнира с Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Димитър Николов и др. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, а оператор е Емил Христов.

Билети за този и за останалите филми от програмата на фестивала могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10 до 18 часа. Цената на редовния билет е 10 лв., а с намаление - 5 лв. Продават се и абонаментни карти.

21-вият „София филм фест на брега“ ще се проведе от 30 март до 7 април в Културния дом на НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.