Пламен Димов и Иван Николов, които се превъплъщават в образите на Георги Бенковски и Захари Стоянов в историческия филм „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, ще бъдат част от специалните гости на премиерата на филма в Бургас.

Георги Дюлгеров, Владимир Андреев (продуцент), Георги Тодоров - Жози (художник), Стамена Стоева (художник по костюмите) и Кристина Ингилизова (ас.-режисьор) също са официални гости на фестивала.

Прожекцията на филма ще бъде непосредствено след връчването на Наградите на 21-вия „София филм фест на брега“ - на 7 април от 19 часа. След нея всички гости ще се качат на сцената за разговор с публиката и за да споделят интересни истории за филма и снимачния процес.

„Записки по едно предателство“ е базиран на „Записки по българските въстания“ и разказва историята за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно. Филмът обсъжда темите за прошката, за родната памет, за свободния дух и роба.

Втори режисьор на филма е Антония Милчева, оператор е Веселин Христов, а музиката е на Мира Искърова. В главните роли освен Пламен Димов и Иван Николов са още Ивайло Христов в ролята на дядо Вълю, Цветан Алексиев (отец Кирил), Красимир Доков (Нею) и Джордж Арабаджийски (Стефо Далматинеца).

21-вият „София филм фест на брега“ ще се проведе от 30 март до 7 април в Културния дом на НХК. Билети за филмите от програмата на фестивала могат да се купят на касата в НХК всеки делничен ден от 10 до 18 часа. Цената на редовния билет е 10 лв., а с намаление - 5 лв. Продават се и абонаментни карти.