Причина за днешната катастрофа с Боинг-737-800 на авиокомпанията FlyDubai рейс FZ-981 в Ростов на Дон може да е изключително рядко природно явление което се формирало по това време в района на извънредното произшествие. Това разкрива пред LifeNews водещият специалист от метеоцентъра "Фобос" Евгений Тишковец, пише Блиц.

В района на летището е било наблюдавана много рядко природно явление, което се нарича "струйно течение". Това е когато скоростта на вятъра превишава 100 км/ч, което е повече от 30 м/c, обяснява синоптикът. Обикновено височината на това явление е около 5 километра, но в района на летищите в Ростов на Дон то е било почти 10 пъти по-ниско.

Струйното течение е било засечено на височина 629 метра и се е простирало почти до 10 000 метра. Като правило самолетите се стремят да не попадат в такива течения, освен ако не се движат на височина 9 километра, когато използват попътния вятър за икономия на гориво, коментира специалистът.

Такъв ветровият поток може да окаже много негативно влияние на динамиката на полета. Това обяснява и защо пилотът не е успял да приземи самолета при първия опит, допълва Евгений Тишковец.

Той обяснява, че различните самолети имат ограничения - критични параметри на вятъра, при които категорично им е забранено излитане или кацане. При Ту-154 и някои модификации на Ил тази пределно допустима скорост на вятъра варира от 10 до 17 м/с. Това е разрешеният таван, при който може да се осъществят подобни маневри, пояснява синоптикът.

Според него не е ясно защо екипажът на Боинг-737-800 е изчаквал да се подобрят метеорологичните условия, след като от прогнозата се е знаело, че това няма да се случи скоро. Но решенията за действията на екипажа приема командирът му, напомня експертът.