САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация „Ислямска държава“, че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

САЩ са предупредили Русия през последните седмици за възможна атака. „Предупредихме руснаците по съответния начин“, е казал източникът, пожелал да запази анонимност, без да съобщи подробности.

Въоръжени мъже в камуфлажни дрехи откриха снощи стрелба с автомати по хора, дошли на концерт на рокгрупата от съветско време „Пикник“. По най-нови данни при нападението са били убити над 60 души и ранени 145 души, около 60 от които са в критично състояние. Отговорност за атаката пое групировката "Ислямска държава".

Руски следователи публикуваха снимки на автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи.

Някои руски медии разпространиха снимка на двама от предполагаемите нападатели в бял автомобил. Съдбата на нападателите за момента е неясна, тъй като в суматохата пожарникарите се бореха с огромен пожар, а службите за спешна помощ евакуираха стотици хора, докато части от покрива на сградата рухваха.

"Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са "убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си".

Русия все още не е съобщила кой според нея е отговорен за този акт.

Нападението срещу зала "Крокус сити хол", на около 20 км от Кремъл, става само две седмици след като посолството на САЩ в Русия предупреди, че "екстремисти" планират в най-скоро време нападение в Москва.

Часове преди предупреждението на посолството руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила атака срещу московска синагога от  страна на клона на "Ислямска държава" в Афганистан (известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К), който има за цел създаването на халифат на територията на Афганистан, Пакистан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Иран, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Путин промени хода на гражданската война в Сирия, като се намеси през 2015 г. в подкрепа на президента Башар Асад срещу опозицията и "Ислямска държава".

"През последните две години ИДИЛ-К е завладяна от фиксация върху Русия, като често критикува Путин в пропагандата си", казва Колин Кларк от базирания в Ню Йорк мозъчен тръст - Център "Суфан".

По-широката организация "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносни нападения в Близкия изток, Афганистан, Пакистан, Иран, Европа, Филипините и Шри Ланка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди.

САЩ, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, както и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие. Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк -отрече всякакво украинско участие.

Русия повиши сигурността по летищата, транспортните възли и в района на столицата, в която живеят над 21 милиона души. Всички големи публични прояви в страната бяха отменени.

Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран още в първите минути на атаката и редовно получава информация за действията за справяне с кризисната ситуация.

Източник: БТА